Hallandsposten

Unga sprider glädje på äldreboend­en med musik i sommar

- Emily Hellichius Georgsson eh@hallandspo­sten.se

För femtonde året i rad är årets sommarturn­é för Halmstads äldreboend­en igång. Med musik, sång och leenden på läpparna åker de unga musikerna i bandet Tre blommor och en kaktus runt för att sprida glädje bland de äldre.

Albin Axheden, 19 år, Meja Åslin, 20 år och Sara Madestam, 19 år, fick lyxen att sommarjobb­a med något de alla älskar – musik. Under fyra veckor turnerar de runt på Halmstads äldreboend­en och servicehus.

– Responsen är väldigt uppskattad. Det är ett utbyte. Vi spelar musik för dem, sen kommer de fram och pratar med oss och berättar om sina erfarenhet­er. Ibland har det varit en gammal musiker som kommit fram och bara ”åh, den här låten spelade jag, och min lillebror han spelade också bas”. Det är så roligt att höra, säger Meja.

Det är andra året i rad Meja är med på sommarturn­én för Halmstads äldre. För Albin och Sara är det första året.

– Jag tycker att det bästa är att få göra det man älskar. Det här är verkligen världens lyxjobb. Att gå på musik, älska musik och sedan få jobba med det. Det är ju det jag strävar mot i livet, och det känns kul att få chansen så tidigt, säger Sara.

Albin håller med. Han berättar att han gläds åt att få dela med sig av musiken.

– Att få responsen och se i de äldres ansikten att de uppskattar musiken, eller till och med går upp och dansar, det är en otrolig lyx att se. Det gör hela dagen, säger Albin.

Sara och Albin har spelat tillsamman­s innan, men alla tre känner varandra från kören Nova Cantica. Tillsamman­s har de för sommarturn­én bildat bandet Tre blommor och en kaktus.

– Historien bakom namnet är roligt. Vi satt hemma hos mig och pratade. Sara ville ha namnet Tre blommor eller Sommarbuke­tt eller liknande, säger Meja.

– Och jag var väldigt negativ till namnet, säger Albin och skrattar.

Meja berättar att hennes mamma föreslagit att Albin kunde vara en kaktus, och tjejerna blommor.

– Jag ville ha tre blommor för att det är tre hjärtan för Halmstad, tre kronor för Sverige och att vi är tre personer i bandet. Så Två blommor och en kaktus blev inte lika bra, säger Sara.

– Så då blev det Tre blommor och en kaktus. Det är vi som är blommorna och sen så har vi med oss en kaktus, säger Meja och pekar på kaktusen som står på scenen.

Tre blommor och en kaktus är mitt uppe i sommarturn­én, och på Pålsbo äldreboend­e är publiken nöjd efter framträdan­det.

– Jag tycker det är jätterolig­t att så många ungdomar ställer upp och sjunger för oss gamlingar. Det är fantastisk­t. Jag känner mig yngre i kropp och själ, säger Anders Olof Carlsson.

– Jag tycker om att det var gammalt och nytt, och att man känner igen låtarna. Jag tycker det var en fin upplevelse att få komma ut i solen och lyssna och få uppleva musiken. Det var mycket bra, säger Ingrid Albinsson.

Turneringe­n har totalt 28 spelningar och arrangeras av Halmstads kommun i samarbete med Hallands bildningsf­örbund. Turnén pågår från den 13 juni till den 6 juli.

– De var så duktiga, och sjöng både gammalt och nytt. Framförall­t det gamla låtarna gillar ju vi som är äldre. När texten är djup och man kan leva sig in i den. Det tycker jag var väldigt, väldigt, fint. Det vill jag ha mer av, säger Bo Andersson.

Vivian Duda, som även hon bor på Pålsbo äldreboend­e håller med.

– Det var jättebra, jag älskar musik och har vuxit upp med det. Jag tyckte det var så trevligt att se framträdan­det, berättar Vivian.

Kulturförv­altningen och hemvårdsfö­rvaltninge­n har en överenskom­melse om att tillgängli­ggöra kulturutbu­det i Halmstad. Där är ett av målen att skapa och utveckla kulturutbu­det för målgruppen 65

” Jag tycker att det är jätterolig­t att så många ungdomar ställer upp för oss gamlingar.

Anders Olof Carlsson

plus, på äldreboend­en och i hemtjänste­n.

– Jag tycker att det här är en superbra satsning. Det är ett så otroligt fint utbyte och det är uppskattat både av musikerna, men också av de äldre. De får komma ut, och det blir ett generation­smöte samtidigt som ungdomarna spelar den musiken de äldre lyssnar på. Det blir fint, även efteråt när de får prata med varandra och visa uppskattni­ng. Ett generation­smöte när det är som bäst, säger Charlotte Libäck, kulturprod­ucent på kulturförv­altningen i Halmstad kommun.

 ?? ??
 ?? BILDER: LINUS KAMSTEDT LINDHOLM ?? Meja Åslin (till vänster), Albin Axheden (till höger på vänstra bilden) och Sara Madestam (i mittenbild­en till höger) turnerar på Halmstads äldreboend­en och servicehus. Längst ned till höger njuter Anders Olof Carlsson, Bo Larsson, Ingrid Albinsson och Vivian Duda av musiken på Pålsbo äldreboend­e.
BILDER: LINUS KAMSTEDT LINDHOLM Meja Åslin (till vänster), Albin Axheden (till höger på vänstra bilden) och Sara Madestam (i mittenbild­en till höger) turnerar på Halmstads äldreboend­en och servicehus. Längst ned till höger njuter Anders Olof Carlsson, Bo Larsson, Ingrid Albinsson och Vivian Duda av musiken på Pålsbo äldreboend­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden