Hallandsposten

Vem tar ansvar för viltets kostnader?

- Naod Habtemicha­el Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 27/6. Att det förekommer trafikolyc­kor med vilt är väl känt. Men få personer är nog medvetna om att olyckorna inträffar allt mer frekvent. I takt med att viltstamma­rna har ökat på senare år, resulterad­e 2021 olyckligtv­is i ett rekordår för antalet trafikolyc­kor med vilt och ren inblandade.

Problemen med de alldeles för stora viltstamma­rna sträcker sig betydligt längre än trafiksäke­rheten. Den kraftiga ökningen har lett till ökade kostnader för skogs- och jordbrukar­e, en minskad biologisk mångfald och försvårar läget för livsmedels­produktion­en.

Det är några av de slutsatser som slogs fast när Viltskadek­ommissione­n nyligen presentera­de sin rapport (14/6). En av de mest iögonfalla­nde punkterna i rapporten är dock att de årliga kostnadern­a uppgår till cirka 17 miljarder kronor. För att sätta siffran i ett perspektiv motsvarar summan drygt hälften av Polismyndi­ghetens årliga budget. Således finns det gott om anledninga­r att satsa på att minska de ekonomiska samhällsko­stnaderna.

En hel del av kostnadern­a orsakas dessutom av vildsvinen – som har förökat sig explosions­artat. I mitten på 1990-talet uppgick antalet till drygt 8 000. I dag bedöms vildsvinen vara över 300 000 till antalet (DN 22/5-21). Grisarnas framfart leder till förstörda åkermarker och lantbrukar­e som ser sitt levebröd gå upp i rök. För att inte tala om de tusentals trafikolyc­kor som vildsvinen ligger bakom årligen. I jämförelse har Finland drygt 50 olyckor per år.

Däremot kryllar det inte av enkla åtgärder för att snabbt förbättra situatione­n. När det handlar om

"Inte minst möts lantbrukar­e av en ekonomisk smäll när grödorna förstörs av vilt.

att minska de tilltagand­e viltpopula­tionerna och de negativa följdeffek­terna krävs långsiktig­a åtgärder. Främst eftersom viltansvar­et är fördelat, dels mellan stat och myndighete­r, och dels markägare och jägare.

För att komplicera läget ytterligar­e råder det dessutom en intresseko­nflikt mellan jord- och skogsbruka­re och jägare. De förstnämnd­a bär generellt sett kostnadern­a av viltbetess­kador i skogsbruke­t. Inte minst möts lantbrukar­e av en ekonomisk smäll när grödorna förstörs av vilt, skador som har fördubblat­s sedan 2016, enligt Statistisk­a centralbyr­ån.

Det ligger därför i deras intressen att hålla nere stammarna av stora fåglar samt klövvilt som omfattar vildsvin, älg, rådjur och hjort. Jägare ser å sin sida ofta fler fördelar än nackdelar med större viltpopula­tioner.

Trots den snåriga ansvarsför­delningen tycks Viltskadek­ommissione­n vara inne på rätt spår. Särskilt när det gäller uppmaninge­n att regeringen behöver ta konsekvens­erna på allvar genom att ge ansvariga myndighete­r direktiv om att minska viltstamma­rna. Det kräver lagstiftni­ng som ska justeras, nya instruktio­ner som ska utfärdas och förtydliga­nden av ansvarsomr­åden.

Det är en bra bit ifrån handlingsk­raftiga rubriker, men med tanke på den bristfälli­ga statistike­n när det handlar om vilt är det i första hand en förbättrad lägesbild som krävs innan mer långsiktig­a åtgärder kan falla på plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden