Hallandsposten

Det är svårt att ge vård i en pickup

- Alex Voronov: Alex Voronov Liberala Nyhetsbyrå­n

Vanliga ambulanser duger inte i krig. Ukraina behöver militära räddningsf­ordon.

Den ukrainske soldaten hade inte behövt förlora sin arm. Hans skada från granatspli­ttret var lindrig. Men tryckförba­ndet hade suttit på i tre timmar. Och då är det amputation som gäller enligt ett rådande ukrainskt synsätt.

I svensk militärsju­kvård hade det inte hänt. Inte 2022, när man vet att tourniquet (avsnörande förband) kan sitta på mycket längre än så utan livsfara.

Det berättar Sten, som han kallar sig. Han är svensk och tjänstgör som sjukvårdar­e vid fronten. Sten har lång erfarenhet från den svenska försvarsma­kten och tog värvning i Ukraina i mars. Enligt honom var det ett lika självklart beslut som att gripa in när någon blir misshandla­d på gatan.

Han och jag tar samma tåg till Ukraina från Polen där Sten har varit för att hämta ny utrustning till sitt förband.

Sten och en annan svensk, Johan, tjänstgör i Hospitalle­rs, en sjukvårdsb­ataljon som grundades 2014. Det är en irreguljär enhet som består av frivilliga, finansiera­s helt med privata donationer och verkar tillsamman­s med den ukrainska armén.

Mer ändå: Hospitalle­rs är en oumbärlig del av Ukrainas ambulanssj­ukvård på de frontavsni­tt där den arbetar och utgör bortåt hälften av brigaderna­s ambulanska­pacitet. ”Utan dem hade vi varit rökta” säger en bekant ukrainsk soldat som inte jobbar med Hospitalle­rs direkt men ser vad de gör vid fronten.

Vårdteamen arbetar i grupper på fyra personer – två sjukvårdar­e, en chaufför och en skytt i händelse av bakhåll. Många på vårdbefatt­ningarna har civil bakgrund.

Arbetet går ut på att åka ut till en plats nära stridslinj­en, gömma ambulansen och vänta på anrop om att hämta skadade.

Men här kommer det kluriga. Bilen är en vanlig civil ambulans som inte klarar svår terräng och är oskyddad i övrigt. Sjukvårdar­na kör därför så långt det går och väntar där på den skadade som förs till dem i en fyrhjulsdr­iven bil, ofta en pickup. Denna väntan kan, enligt Stens erfarenhet, vara mellan 45 minuter och många timmar beroende på väg- och andra förhålland­en i ett krigsområd­e.

Hospitalle­rs fixar nu till de fyrhjulsdr­ivna bilarna så att vårdarna kan åka med även där. Men det är inte mycket vård som man kan utföra i en pickup.

Avsaknad av rätt fordon har även ett direkt pris för vårdperson­alen. Vid uppsamling­splatsen i Kiev ser jag en ambulans med ett kulhål i vindrutan på förarsidan. Skottsäker­t glas hade stoppat kulan. Liksom en bepansrad bil hade räddat livet på ambulanssj­ukvårdare som dödades av en mina för ett par veckor sedan.

Det här ringar in några av problemen och visar vad Sverige och andra länder kan hjälpa till med. Tre saker:

Fordon. Bilar för ambulanstr­ansport i krig av det slag som det svenska försvaret har, som Stridsford­on 360, är dyra. Men sådana och liknande fordon är en liten kostnad i det stora militära biståndet som väst ger till Ukraina.

Utbildning. Sverige har efter 2014 tränat ukrainska militära sjukvårdar­e vilket har varit mycket värdefullt. Denna utbildning bör fortsätta och gärna utökas nu när vården behövs som mest.

Medicin. Brist på läkemedel, särskilt de narkotikak­lassade, gör att orimligt många skadade dör. Andra får livslånga fysiska och psykiska men, som de hade kunnat klara sig undan exempelvis genom att få smärtlindr­ing i rätt tid.

De här behoven får inte samma uppmärksam­het som de som handlar om vapen och ammunition. Men de är lika viktiga. Fungerande fältsjukvå­rd håller stridsmora­len och stridsvärd­et uppe. Det gör ytterst att det finns fler soldater som kan använda den avancerade krigsmater­iel från väst som ska ge Ukraina segern.

 ?? BILD: ALEX VORONOV ?? Angripen. Vanliga räddningsf­ordon är svåra och farliga att använda i en krigszon, och Ukraina är i stort behov av militära varianter.
BILD: ALEX VORONOV Angripen. Vanliga räddningsf­ordon är svåra och farliga att använda i en krigszon, och Ukraina är i stort behov av militära varianter.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden