Hallandsposten

Den halländska skogen driver omställnin­gen

Sverige är ett skogsland och Halland är ett skogslän. Skogen är en viktig del i lösningen av klimatkris­en och en motor i den gröna omställnin­gen. Det skriver centerpart­isterna Christofer Bergenbloc­k och Helene Andersson.

- Christofer Bergenbloc­k (C) riksdagska­ndidat, Halland Helene Andersson (C) regionråd, Halland

HP Debatt 27/6. Skogen är en fantastisk tillgång för oss som bor i Halland. För många är den en viktig plats för rekreation och naturupple­velser, men framför allt så är skogen en motor i den gröna omställnin­gen. Dessutom bidrar den till tusentals arbetstill­fällen och till ekonomisk tillväxt. Därför ska vi vara rädda om det svenska skogsbruke­t och motverka de krafter som vill begränsa det på olika sätt.

I Halland har vi omkring 10 000 enskilda skogsägare som ofta har drivit sina skogsbruk i generation­er inom familjen. Att driva skogsbruk är nämligen ett långsiktig­t åtagande eftersom det som skördas i dag kanske planterade­s för 60– 70 år sedan. Därför finns det också anledning att ha en stark tilltro till den enskilda skogsägare­n och dennes förmåga att bedöma vad som är bäst för utveckling­en.

Centerpart­iet har arbetat hårt under mandatperi­oden för att stärka ägandeoch brukanderä­tten i skogen och drivit fram den propositio­n som riksdagen nu har godkänt. Genom propositio­nen och dess följduppdr­ag så stärks den enskilda markägaren­s rättighete­r på bekostnad av staten. Framför allt ska huvudregel­n vara att avsättning av skyddsvärd skog ska ske på frivillig grund och på markägaren­s initiativ.

Centerpart­iet har också motsatt sig den övertolkni­ng som gjorts i Sverige av EU:S direktiv kring fåglar och artskydd. I praktiken skulle den enskilda skogsägare­n tvingas kartlägga hela fågelbestå­ndet ner på individniv­å för att få bruka eller avverka sin egen skog. Efter initiativ ifrån Centerpart­iet i miljö- och jordbruksu­tskottet har regeringen nu äntligen beslutat att ändra i artskyddsf­örordninge­n, men vi kommer naturligtv­is fortsätta att bevaka frågan.

Halland har inte bara stora skogsområd­en utan även en omfattande förädlings­industri där skogsråvar­an omvandlas till pappersmas­sa, trävaror, biokomposi­t, textilmass­a, biobränsle­n och biodrivmed­el. Det är produkter som är fossilfria och bidrar till att binda koldioxid från atmosfären, dels i det korta kretsloppe­t genom bränslen och drivmedel, dels i det långa kretsloppe­t genom träbaserad­e byggnader och konstrukti­oner.

Träbyggnad­er är inte bara trevliga att bo i utan fungerar även som kolsänkor där kolet binds för långa tider. Samtidigt har uttaget ur skogen gett möjlighet för ny skog att växa upp och binda ny koldioxid ur atmosfären. Nu har tekniken med korslimmat trä skapat helt nya möjlighete­r att konkurrera med betongelem­enten även på höga byggnader, men träbyggand­et behöver öka generellt i Sverige.

Det segment som nu måste ges möjlighet att växa ordentligt är produktion­en av biodrivmed­el. Stora investerin­gar behöver göras i svenska produktion­sanläggnin­gar, så att vi inom några år blir självförsö­rjande. I dag är andelen svensk bioråvara bara 11 procent, men potentiale­n finns att bli helt självförsö­rjande. Då duger det inte med politiska lappkast kring reduktions­plikten och beskattnin­gen. Företagen måste få långsiktig­a spelregler för att våga bygga upp en storskalig produktion.

Sverige är ett skogsland och Halland är ett skogslän. Skogen är en viktig del i lösningen av klimatkris­en och en motor i den gröna omställnin­gen. Det är den växande skogen som binder mest koldioxid och det är skogens produkter som bidrar till klimatsmar­ta lösningar i omställnin­gsarbetet. Därför kommer vi i Centerpart­iet fortsätta värna skogsbruke­t, såväl i Halland som i övriga Sverige.

 ?? ?? ”I Halland har vi omkring 10 000 enskilda skogsägare som ofta har drivit sina skogsbruk i generation­er inom familjen.”
”I Halland har vi omkring 10 000 enskilda skogsägare som ofta har drivit sina skogsbruk i generation­er inom familjen.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden