Hallandsposten

Fler ska få hembesök av läkare

Halland:

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

Region Halland satsar nästan fem miljoner kronor på mer hembesök av läkare. – Det finns ett ökat behov av detta, men vårdcentra­lerna har saknat ett ekonomiskt incitament. Vi hoppas att detta kan leda till en förändring, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyr­elsens ordförande.

Beslutet innebär att äldre ska kunna få ett hembesök av sin vårdcentra­lsläkare i samband med att de skrivs ut från sjukhus. Samma ska gälla om man flyttar till ett äldreboend­e eller skrivs in i hemsjukvår­den.

– Vi tänker att det ger en trygghet om man vet att man kan få hembesök av sin läkare. Förhoppnin­gen är också att det ska bidra till att minska antalet undvikbara inläggning­ar på sjukhus, säger Mikaela Waltersson.

Hembesök är förstås mer tidskrävan­de och för att vårdcentra­lerna ska kunna prioritera det ska de få 500 kronor extra för varje läkarbesök som görs i hemmet. Den pott på 4,75 miljoner kronor som regionpoli­tikerna avsätter räcker därmed till 9 500 besök per år.

"Det är inte säkert att det alltid behövs ett läkarbesök, men nu finns möjlighete­n.

I sina beräkninga­r har man utgått från att knappt 6 000 personer flyttar till ett äldreboend­e eller skrivs in i hemsjukvår­den under ett år och att det därtill brukar vara cirka 3 600 personer som har behov av fortsatt vård efter en sjukhusvis­telse.

– Det är inte säkert att det alltid behövs ett läkarbesök, men nu finns i alla fall möjlighete­n. Det blir upp till varje vårdcentra­l att lösa organisati­onen, men från politikens sida vill vi visa att vi sett behovet, säger Mikaela Waltersson.

Satsningen ska inte förväxlas med de särskilda läkare som redan har uppdraget att stötta kommunens sjuksköter­skor i hemsjukvår­den. Även dessa kan vid behov åka hem till patienter och ansvarar också för läkarinsat­ser i kommunerna­s korttidsbo­enden.

 ?? ?? Med en pott på 4,75 miljoner kronor vill regionpoli­tikerna locka vårdcentra­lerna att prioritera läkarbesök i hemmet mer än man gör idag. Tanken är att det ska leda till ökad trygghet för äldre.
ARKIVBILD: ANNA SIMONSSON
Med en pott på 4,75 miljoner kronor vill regionpoli­tikerna locka vårdcentra­lerna att prioritera läkarbesök i hemmet mer än man gör idag. Tanken är att det ska leda till ökad trygghet för äldre. ARKIVBILD: ANNA SIMONSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden