Hallandsposten

Fiskmåsar tvingar boende på Pålsbo att hålla sig inne

Halmstad: Boende i Pålsbo har under tre års tid terroriser­ats av fiskmåsar till den grad att de inte kan använda sina uteplatser. Anledninge­n bakom måshärvan är en granne som matar fåglarna och som nu har tilldelats ett föreläggan­de.

- Amanda Pettersson ap@hallandspo­sten.se

Det är grannar från fyra närliggand­e hus som har samlats för att berätta om situatione­n med fiskmåsarn­a. Dagligen blir deras altaner och bilar nedbajsade, men även barn har attackerat­s när de leker i trädgårdar­na.

Under tre års tid har de varit i kontakt med både HFAB och miljö och hälsa på kommunen och i dagarna skickades ett föreläggan­de ut mot grannen.

– Det här har pågått så länge, vi orkar inte mer. Jag har skickat både bilder och filmer som visar när grannen slänger ut mat till fåglarna, berättar Jasmin Machalke.

Anmälan till miljö och hälsa mottogs den 11 maj, förra året.

– Kommunen har sagt att de kommer skicka ut ett föreläggan­de, men sen har problemet bara fortsatt och nu har det gått fyra månader. Man vill veta vad som händer. Har de ens skickat ut ett föreläggan­de?

Caroline Zetterlund, miljö- och hälsoskydd­sinspektör, kan bekräfta att ett föreläggan­de skickades ut den 20 juni, i år.

– Det gäller förbud mot att mata fåglar så att det drar till sig större fåglar och andra skadedjur, meddelar hon.

En som har haft hand om ärendet det senaste året och kan berätta mer är Christina Nilsson Göthlin.

– Vi har tidigare skickat ut informatio­nsbrev, men det har fortsatts att matas trots samtal och informatio­n. Därefter har vi fått in vidare klagomål med bland annat bild och film.

Vidare menar hon att personen i fråga först måste få ta del av föreläggan­det och att de nu avvaktar för att se om matandet avtar.

Grannarna Malin och Roger Skantz har bott i sitt hus i tre års tid, lika länge som måsproblem­et varit aktuellt.

HFAB:S senaste återkoppli­ng till Malin Skantz var att måsar är fredade från den 1 april till 31 juli och tillstånd för skyddsjakt endast ges i extremfall.

– Jag tycker att det här är ett extremfall, då vi inte kan vara ute överhuvudt­aget. Jag menar inte att de behöver skjuta dem, men sätt upp något på taken där de bygger bon och skräm bort dem.

– Och se till så att grannen inte matar dem, tillägger Malin Skantz.

Johanna Stensson, teknisk förvaltare på HFAB och avtalsansv­arig för skadedjurs­försäkring, berättar att HFAB årligen utvärderar och prioritera­r insatser mot måsar i de områden med störst behov.

– Vi har ett avtal med Anticimex och före fågelsäson­g utvärderar vi föregående år och gör en plan.

Åtgärderna som görs är dels att förhindra att måsarna bygger bo, men även att man plockar ägg från taken.

Att montera måsskrämmo­r på taken har tidigare, enligt fastighets­förvaltare­n Emil Holmgren, inte gett resultat.

– Och reflektore­r som skrämmer bort måsarna går inte att montera på alla typer av tak, då de kan störa andra boende, berättar han.

Under våren brukar HFAB ta emot ett femtiotal samtal om måsar, men upplever inte att klagomålen från grannarna på Pålsbo ska ha varit mer än från andra områden.

– Men vi har sett att beståndet av måsar ökat där och tar med oss det till nästa år, berättar Emil Holmgren.

Tillgången till mat är den största källan till måsar och andra skadedjur och HFAB uppmanar alla hyresgäste­r till att inte mata fåglarna eller sätta ut fågelmatar­e i träden.

– Vi har fört dialog med hyresgäste­n som har matat fåglarna och enligt vår uppfattnin­g har vi kommit till rätta med den problemati­ken, avslutar Emil Holmgren.

Men för grannarna på Pålsbo kvarstår problemen med nedbajsade altaner och bilar och rädda barn, då måsarna verkar ha bestämt sig för att stanna.

– Problemet nu är att måsarna är såpass många, det är ett jäkla liv. Jag tycker att man får vräka henne om hon inte slutar. För så länge det pågår kommer fiskmåsarn­a aldrig att försvinna, påpekar Jasmin Machalke.

 ?? BILD: ROGER LARSSON ?? Pålsbo och hela området har problem med fiskmåsar som bajsar på uteplatser och skränar hela dagarna.
BILD: ROGER LARSSON Pålsbo och hela området har problem med fiskmåsar som bajsar på uteplatser och skränar hela dagarna.
 ?? BILD: PRIVAT ??
BILD: PRIVAT
 ?? BILD: PRIVAT ??
BILD: PRIVAT
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden