Hallandsposten

Halmstads tingsrätt måste flyttas

Halmstad: Halmstads Tingsrätt lider av växtvärk men att bygga ut lokalerna är inget alternativ. I stället har Domstolsve­rket kommit fram till att verksamhet­en måste flyttas till en ny plats.

- Simon Larsson sl@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

Halmstads Tingsrätt har börjat växa ur sina lokaler på Södra vägen och behöver expandera. För att ta reda på hur expansione­n ska gå till har Domstolsve­rket bedrivit förstudier i flera omgångar. Först tittade myndighete­n på att förändra de befintliga lokalerna men kom fram till att en sådan åtgärd skulle innebära att det blir för stora kvarståend­e brister.

Under våren har ytterligar­e en förstudie genomförts där man undersökt hur man skulle kunna bygga ut och eventuellt expandera inom den befintliga fastighete­n. Vårens förstudie kom dock fram till samma sak – att de kvarvarand­e bristerna blir för stora.

– Även om vi bygger om och bygger till så blir bristerna för stora i förhålland­e till de riktlinjer som vi har för domstolslo­kaler. Vi har exempelvis en zonindelni­ng där olika parter i domstolen inte ska behöva komma i kontakt med varandra och det är svårt att få till det, säger Fredrik Rönneke, lokalenhet­schef på Domstolsve­rket, och fortsätter:

– Rätten och åklagaren ska inte behöva röra sig ute i allmänhete­ns ytor och kriminalvå­rden ska inte behöva frakta de frihetsber­övade så att de stöter på andra människor. De flödena får vi inte till i de här lokalerna utan det blir vissa konfliktpu­nkter.

Efter att ha gått igenom förstudier­na återstod det egentligen bara ett alternativ för Domstolsve­rket – att flytta tingsrätte­n till nya lokaler. Beslutet fattades under tisdagen och arbetet med att hitta en lämplig plats kommer att påbörjas efter sommaren.

– Vi har tagit fram ett lokalprogr­am för domstolen över hur deras långsiktig­a behov kommer att se ut. Utifrån det kan vi bedöma hur stor volym vi behöver ha och hur många tusen kvadratmet­er lokalyta som vi behöver få till. Då är det lättare att se vilka fastighete­r och tomter som skulle kunna vara aktuella, säger Fredrik Rönneke och betonar att tingsrätte­n ska kunna vara kvar i många år på den nya platsen.

Var det blir och när återstår att se. Enligt Fredrik Rönneke kommer man att undersöka befintliga fastighete­r för att se om det finns någon som uppfyller kriteriern­a. Han menar dock att det troligtvis kommer att bli tal om en nybyggnati­on.

– För att vi ska få till en hållbar lösning som uppfyller alla krav och behov så är det väldigt troligt att det blir en nybyggnati­on. Men det är inte uteslutet att man konvertera­r en befintlig fastighet, säger han.

Fredrik Rönneke beräknar att det kommer att ta mellan fem och tio år innan Halmstads nya tingsrätt är på plats.

På tingsrätte­n i Halmstad gläds man över beskedet om att nya lokaler är på gång.

– Jag är oerhört tacksam för detta. Jag har under många år inte kunnat ge en god arbetsmilj­ö för mina medarbetar­e. Nuvarande lokaler är små, slitna och är inte anpassade för en modern domstol. Vi är uppdelade på tre våningspla­n och byggnaden är inte anpassad för dem som har funktionsh­inder. En ny domstolsby­ggnad kommer att underlätta för alla som arbetar i domstolen, inte bara tingsrätte­ns personal och nämndemän utan också för åklagare, advokater och häktespers­onal, säger domstolsch­efen Pia Johansson och berättar att de inte heller har tillräckli­gt med förhandlin­gssalar eller rum för frihetsber­övade.

– Det här beskedet välkomnas verkligen, säger hon.

 ?? BILD: LINA SALOMONSSO­N ?? Pia Johansson, domstolsch­ef på Halmstads tingsrätt, tog emot Domstolsve­rkets beslut med glädje.
BILD: LINA SALOMONSSO­N Pia Johansson, domstolsch­ef på Halmstads tingsrätt, tog emot Domstolsve­rkets beslut med glädje.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden