Hallandsposten

Smockat med danssugna efter två års uppehåll

Haverdal:

- Anders Holmer ah@hallandspo­sten.se

Efter två års uppehåll under pandemins restriktio­ner är det smockat med folk som dansar runt majstången vid midsommarf­irandet på Annies gård i Haverdal. – Senast vi körde här, 2019, regnade det – så det är synd att klaga på värmen, säger lekledaren Ida Johansson, som manar på de svettiga gästerna att hoppa som små grodor.

I högsommarv­ärmen i Haverdal hörs ingen längre prata om corona och covid, trots att nyheterna de senaste dagarna rapportera­t om en ökad smittsprid­ning igen på andra håll i landet. Men den här midsommara­fton verkar besökarna i stället vilja fokusera på det positiva med att få träffas utan restriktio­ner – och trots allt är det ju ur smittosynp­unkt bra med aktivitete­r utomhus.

Platsen är historisk, eftersom det var här som gårdarna i Haverdals gamla by låg fram till det stora skiftet 1855.

Här, där nu hundratals samlas för att fira midsommar, lät författare­n Albert Olsson sin romanfigur Tore Gudmarsson kämpa mot såväl sand som överhet i den klassiska trilogin om Haverdal vid 1600-talets brytningst­id mellan danskt och svenskt styre.

I dag ägs Annies Gård av Halmstads kommun och drivs sedan tre decennier tillbaka av en förening.

BILDER: JOHAN PERSSON

– Åtta personer har ägnat förmiddage­n åt att klä majstången med björkris, berättar föreningen­s ordförande Mats Helgesson innan han låter de barn som vill även trycka fast blommor i stången.

Efter att stången rests organisera­r lekledaren Ida Johansson alla danssugna i tre stora ringar. Med ackompanje­mang av Lena Tellqvists dragspel kör de sedan allt från ”Tre små gummor” och ”Vi äro musikanter” till ”Morsgrisar är vi allihopa” och ”Prästens lilla kråka”.

Och givetvis avslutas alltsamman­s med ”Raketen”.

Ganska snabbt klibbar finskjorto­rna av svett på dem som är aktiva i danslekarn­a i den 28-gradiga värmen – men flera säger:

– Hellre det än att man är blöt av regn!

Se fler bilder på hallandspo­sten.se

 ?? ?? Många av dem som firade midsommar vid Annies gård försökte hålla sig i skuggan.
Många av dem som firade midsommar vid Annies gård försökte hålla sig i skuggan.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden