Hallandsposten

Politisk satsning på grön rehab fick motsatt effekt

Halland: Företagarn­as oro blev verklighet. I samband med att finansieri­ngen av grön rehab flyttades till respektive vårdcentra­l slutade remisserna att komma. Nu gör politikern­a ett omtag.

- Julia Paulsson jupa@hallandspo­sten.se 010-471 51 32

HP rapportera­de i början av året om Ida Isinger i Ränneslöv som då höll på att starta sitt företag för att driva grön rehab genom vårdval Halland. Men förutsättn­ingarna för att remittera patienter till grön rehab förändrade­s från det att hon lämnade in sitt anbud till regionen tills dess att det var dags att börja ta emot patienter.

” Jag har inte fått många remisser, alldeles för få för att verksamhet­en ska gå ihop

Ida Isinger Driver företaget Nature Me

Pengarna som ska betala för patienters gröna rehab har flyttats från regionens centrala medel till att ingå i vårdcentra­lernas respektive budgetar och är då inte längre öronmärkta. Då minskade snabbt antalet remisser till företag likt Ida Isingers.

– Jag har inte fått många remisser, alldeles för få för att verksamhet­en ska gå ihop rent ekonomiskt, säger Ida Isinger som inför att hon startade företaget undersökt underlaget och sett ett stort behov av grön rehab.

Precis det som hon och andra företagare som driver grön rehab fasade för blev verklighet. Vårdcentra­ler som tidigare varit positiva till att remittera patienter med exempelvis depression och ångest till grön rehab slutade med det.

– Vårdcentra­lerna uppger att de inte kan remittera för att de inte har råd eller för att de vill avvakta och se vad som händer längre fram, berättar Ida Isinger.

Det finns en politisk majoritet för att satsa på grön rehab men man har nu sett att flytten av finansieri­ngen inte varit gynnsam trots att man avsatt fem miljoner per år. Därför kommer man nu göra ett omtag och flytta tillbaka finansieri­ngen till hur den fungerade från början, åtminstone för stunden.

Nästa vecka ska frågan lyftas i regionstyr­elsens hälso- och sjukvårdsu­tskott och enligt ordförande Mikaela Waltersson (M) är man överens om att det behöver lösas så.

– Vi har mandat att göra det här och nu men hur vi löser det långsiktig­t är en fråga för fullmäktig­e. Politiskt är vi överens om att det ska finnas grön rehab, säger hon.

Beskedet är en nyhet för Ida Isinger som det senaste halvåret kämpat för att få till en lösning på problemet.

– Om det blir beslutat är det helt fantastisk­t, säger hon.

 ?? BILD: PRIVAT/AGNETA KRISTIANSS­ON ?? I början av året startade Ida Isinger företaget Nature Me för att driva grön rehab på sin gård i Ränneslöv. Regionens omgjorda finansieri­ngsstruktu­r innebar att hon inte alls fick lika många patienter som hon räknat med.
BILD: PRIVAT/AGNETA KRISTIANSS­ON I början av året startade Ida Isinger företaget Nature Me för att driva grön rehab på sin gård i Ränneslöv. Regionens omgjorda finansieri­ngsstruktu­r innebar att hon inte alls fick lika många patienter som hon räknat med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden