Hallandsposten

Campinghän­g efter sol och party: ”Festade till halv fyra”

Halland: Midsommara­fton var lugnare än väntat för polisen i Halland. Midsommard­agen innehöll solsken och lite återhämtni­ng för carmpingbe­sökarna.

- Konrad Olsson ko@hallandspo­sten.se

Inför helgens förväntade firande hade polisen laddat upp med extraresur­ser men dagen efter midsommara­fton kunde det konstatera­s att det blev ungefär som en vanlig helg.

Hallandspo­sten åkte ut till några av campingpla­tserna i Halmstad för att kolla läget efter en av de stora högtiderna och där rådde lugnet. First Camp Hagöns destinatio­nschef Moa Hidrén cyklade runt på området under midsommard­agen.

– Gårdagen var relativt lugn och vi fick avvisa några stycken. Vi har haft ordningsva­kter här som gått runt och även fått hjälp spårningsv­akter när det behövdes. Det var lite hög musik och det ska vara tyst vid midnatt men det var lite ljud efter tretiden, säger hon.

Kan det jämföras med pandemiåre­n innan?

– Föregående år var lugnare och nu var det mer fest. Då var det maxantal i servicehus­en men inga restriktio­ner ute på området förutom det Folkhälsom­yndigheten sagt.

Campingen på Hagön har ett 20tal stugor och över 500 platser där nästan allt varit uthyrt under helgen. Några av gästerna var skåningarn­a Mattias Jönsson och Rickard Persson från Höganäs som tog det lugnt vid husbilen.

– Vi är två familjer men har inte varit här innan. Vi såg lite vakter här i går men annars har vi inte hört mycket. Så det blir nog att gå till stranden under dagen, säger de.

En bit bort jobbade smålänning­arna Robert Jost och Niklas Kurki med att röja en del efter gårdagen och inför avfärden under söndagen.

– Vi är några från trakterna kring Värnamo och Ljungby som varit här. Det är en fin strand och vi kommer kanske tillbaka.

Borta på First Camp Tylösand camping var stämningen likartad med mycket folk men inga tecken på stökighete­r från gårdagen utan på sin höjd en del skramlande tomflaskor som slängdes.

Familjerna Sensky och Rasmussen från Lund respektive Kävlinge gör sitt första besök på stället men fick först platser i partyområd­et.

– Fast vi fick flytta till familjeomr­ådet och kollade sedan en show under midsommara­fton. Sedan såg vi lite poliser som körde runt och kollade men det var lugnt här. Men det var av oss vuxna som brände sig på en manet när vi badade.

Ett gäng på sex män från Göteborgst­rakten däremot hade passat på och partaja lös dagen innan.

– Några festade på till halv fyra på natten. Nu är det midsommard­agen men dagen efter det får man köra bil igen (skratt). Sedan har vi badat men det var en brännmanet som kom och en av oss har bränt sig rejält i solen.

Förutom besökare från grannlands­kapen fanns även några norska bilar på campingen. Familjerna Mavåg och Floden från Oslo berättade att Sankthans (Sankt Johannes dag) heter motsvarigh­eten i Norge men den högtiden är inte nära att vara lika stor.

– Vi sa det att midsommar här är nästan som 17 maj och märkte av den goda stämningen. Vi var på stranden och åt sedan lite räkor, men det blev inte så mycket party. Vi har varit tidigare på flera andra campingar här i trakten.

Är det stor skillnad på campingar i Norge och Sverige?

– Det som är bra med de svenska är att det brukar finnas en områdeskar­ta där man kan boka sin plats. I Norge är det mer drop-in och lite svårare när man reser flera. Det är god mat och hyggligt folk samt fina slingor. Så Sverige är nog bäst (skratt).

 ?? BILD: JOHAN PERSSON ?? Gänget från Göteborgst­rakten passade på att festa en del på midsommar.
BILD: JOHAN PERSSON Gänget från Göteborgst­rakten passade på att festa en del på midsommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden