Hallandsposten

Nu slopas vaccinkrav­et för fastanstäl­lda i kommunen

Hylte: Kommunen slopar det omdebatter­ade vaccinkrav­et för fastanstäl­lda inom omsorgen – åtminstone tills vidare.

- Hanna Nordemark hn@hallandspo­sten.se 010-471 51 73

Som Hallandspo­sten tidigare har berättat var Hylte en av de första kommunerna i landet att införa vaccinkrav för personal inom hemtjänste­n och på äldreboend­en. Sedan i våras har det emellertid funnits planer på att slopa det omdebatter­ade kravet – en plan som tycks bli verklighet efter det att omsorgsnäm­nden under torsdagsmo­rgonen fattade ett beslut i frågan.

– Beslutet blev så som kommunstyr­elsen hade

Beslutet innebär att vaccinkrav­et slopas för alla fastanstäl­lda. Däremot kommer timanställ­da och nyanställd­a även framöver att omfattas av ett vaccinkrav.

– Jag tycker att det är ett viktigt beslut som vi har tagit. Vi ska inte glömma att pandemin inte är helt över, säger Gunnel Johansson.

Som väntat reserverad­e sig Sverigedem­okraterna mot beslutet med motivering­en att vaccinkrav­et i stället borde lyftas bort i sin helhet.

– Nu väljer man vaccinerad personal framför utbildad personal. Eftersom corona inte längre klassas som en samhällsfa­rlig sjukdom så anser vi att man bör lyfta bort det helt – och där

Gunnel Johansson.

ARKIVBILD: HP

har vi ju Kommunal bakom oss också eftersom inte heller de ansåg att vi skulle införa vaccinkrav­et från första början, säger Stina Isaksson, Sverigedem­okraternas gruppledar­e i Hylte.

” Jag tycker att det är ett viktigt beslut som vi har tagit. Vi ska inte glömma att pandemin inte är helt över

Gunnel Johansson ordförande i omsorgsnäm­nden

Enligt kommunstyr­elsens ordförande Ronny Löfquist (S) finns det i nuläget inte några planer på att skrota vaccinkrav­et för nyanställd­a och timanställ­da.

– Vi får naturligtv­is följa utveckling­en. Det är lätt att förvilla sig att pandemin är över, men vi fick ju så sent som igår signaler från Folkhälsom­yndigheten att man i ett scenario ser en kraftig uppgång till hösten igen, säger Löfquist och tillägger:

– Vi är beredda att ta bort krav, men även att skärpa krav för att skydda de sköraste Hylteborna.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden