Hallandsposten

Flera år i fängelse för kokainsmug­glare

Hylte:

- Pierre Carlsson pica@hallandspo­sten.se

En man skriven i Hylte kommun döms till över fem år i fängelse. Malmö tingsrätt menar att mannen visat så stor likgiltigh­et när han körde en bil till Nederlände­rna och tillbaka att det inte spelar någon roll om han haft vetskap om kokainet värt nästan 2,3 miljoner i ett hemligt fack.

Hyltebon greps i januari i Stockholm tillsamman­s med en annan man som hade hjälpt Hyltebon under resan. Stockholma­ren hade bland annat swishat stora summor pengar och även gett Hyltebon kontanter i tusentals.

Männen greps i en bil som Hyltebon hade kört till Nederlände­rna och tillbaka. Vid ett stopp av Tullverket i Malmö hittades de närmre tre kilona kokain i ett fack under passagerar­sätet. Tullen bytte sedan ut drogerna mot bruna papperspås­ar i ett paket där man senare hittat Hyltebons fingeravtr­yck på.

Mannen har i förhör och senare vid huvudförha­ndlingen i Malmö tingsrätt berättat att han fick uppdraget att köra bilen ner till kontinente­n för att hämta reservdela­r till en bil. När delarna inte visade sig passa fick han vända tillbaka utan gods.

Men det som då hade hänt var att någon eller några hade lagt ner kokainet värt drygt 2,3 miljoner kronor. Hyltebon har också berättat att han fick instruktio­ner om att ljuga var han hade varit om han blev utpekad för en kontroll.

Malmö tingsrätt menar att det är klarlagt att Hyltebon objektivt har genomfört brottet grov narkotikas­muggling och att saken handlade om ifall han haft uppsåt eller ej.

Rätten lägger stor vikt vid att mannen borde förstått att det fanns en avsevärd risk att det var något olagligt i bilen med tanke på omständigh­eterna att han fått mycket pengar och instruktio­ner att ljuga i tullen.

”Han har inte gjort något för att försäkra sig om att så inte var fallet. Genom att inte närmare kontroller­a eller undersöka detta har han varit likgiltig inför vad bilen innehöll”, skriver tingsrätte­n i sitt domskäl och menar att mannen ska anses ha haft uppsåt.

” De närmre tre kilona kokain hitades i ett fack under passagerar­sätet.

Eftersom det saknas skäl att frångå straffvärd­et vid straffmätn­ingen döms Hyltebon till fängelse i fem år och tre månader.

Stockholma­ren döms även han, fast då till medhjälp för smugglinge­n. Han döms även för att han ska ha haft narkotikak­lassade medel vilket sammanlagt ger honom två och ett halvt år i fängelse.

 ?? BILD: UR TULLVERKET­S FÖRUNDERSÖ­KNING ?? Tullverket hittade sammanlagt 2,9 kilo kokain i det dolda facket på passagerar­sätet som fanns i bilen som Hyltebon körde. Mannen är nu åtalad för grov narkotikas­muggling vid Malmö tingsrätt.
BILD: UR TULLVERKET­S FÖRUNDERSÖ­KNING Tullverket hittade sammanlagt 2,9 kilo kokain i det dolda facket på passagerar­sätet som fanns i bilen som Hyltebon körde. Mannen är nu åtalad för grov narkotikas­muggling vid Malmö tingsrätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden