Hallandsposten

Hylte har tagit emot för många ukrainare

Hylte: Nu står det klart hur många ukrainare som Migrations­verket ska kunna anvisa till Hylte kommun i år – ett antal som är avsevärt lägre än det antal ukrainska flyktingar som hittills har kommit till kommunen.

- Hanna Nordemark hn@hallandspo­sten.se 010-471 51 73

Det är på uppdrag av regeringen som Migrations­verket har tagit fram ett nytt förslag på hur många ukrainska flyktingar som varje kommun ska ordna boendeplat­ser åt. Syftet med det nya förslaget är att åstadkomma en jämnare fördelning mellan landets kommuner i samband med att kommunerna den 1 juli väntas ta över ansvaret för boendeplat­serna från Migrations­verket.

– Som kommun har vi alltid pratat om att man behöver ha ett bra fördelning­stal utifrån hela Sverige så att det blir en bra fördelning när det kommer flyktingar till oss som land. Det är bra att det blir en likvärdigh­et och att man väger in flera olika aspekter, så utifrån kommunens förutsättn­ingar tycker vi att det här är ett bra system, säger Emma Gröndahl, kommunchef i Hylte.

Fördelning­stalen är beräknade på Migrations­verkets senaste prognos där man räknar med att 50 000 ukrainare kommer att fly till Sverige i år. En stor del av dessa bedöms kunna ordna boende på egen hand, varför kommunerna endast förväntas ordna boende åt 23 500 av de ukrainska flyktingar­na.

För Hyltes del handlar det om totalt tio ukrainare.

Enligt statistisk från Migrations­verket är i nuläget totalt 94 ukrainska flyktingar inskrivna i Hylte kommun, varav 65 är inskrivna vid ett anläggning­sboende – det vill säga långt fler än de tio flyktingar som kommunen framöver kommer att behöva ordna boende åt.

– Det blir väl snarare så att det blir individer som just nu är placerade i Migrations­verkets boenden här som får flytta till andra kommuner, säger Emma Gröndahl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden