Hallandsposten

Risk för jäv i kommunen trots särskild jävsnämnd

Laholm: Kommunen skapade en jävsnämnd vid senaste omorganisa­tionen. Nu sågar länsstyrel­sen lösningen. Myndighete­n hotar med åtgärder och kräver förändring­ar. – Vi är lite förvånade. Det var skarpare kritik än vi trott, säger kommunstyr­elsens ordförande Er

-

För två år sedan organisera­de kommunen om sig. En av förändring­arna var att den stora samhällsby­ggnadsnämn­den (SBN) bildades.

SBN fick ansvar för en massa olika saker. Bland dem miljötills­yn, och här uppstod ett dilemma: miljökonto­ret skulle hamna i läget att behöva granska verksamhet­er som drivs inom samma nämnd. Exempelvis avfallsanl­äggningen i Ahla. Så får man inte göra. Besluten måste vara oberoende.

”Jävsfrågan kommer att bli central” varnade dåvarande miljöoch byggnadsnä­mnden inför omorganisa­tionen.

Kommunens lagkloka gnuggade geniknölar­na. Hösten 2020 tyckte man sig ha löst knuten genom att inrätta en helt ny nämnd – jävsnämnde­n. Där satte sig de tre kommunråde­n Erling Cronqvist (C), Roland Norrman (M) och Kjell Henriksson (S), med uppgift att rycka in och ta beslut när det uppstod fara för jäv.

– Jag tror bara att vi har samlats en gång sedan dess, säger Erling Cronqvist.

Nu har länsstyrel­sen granskat lösningen. Myndighete­n är inte alls nöjd. Man befarar att SBN kan styra över ambitionsn­ivån i miljöarbet­et och påverka vilka beslut som miljöchefe­n tar.

Att i vissa fall lämna över beslutsrät­t till högt uppsatta politiker i kommunstyr­elsen duger inte heller, eftersom ”kommunstyr­elsen har ett stort intresse i driften av kommunens anläggning­ar, bland annat i budgetsamm­anhang”, som länsstyrel­sen uttrycker det.

Organisati­onen klarar inte kraven i kommunalla­gen, menar länsstyrel­sens miljövårds­direktör Per Leander.

– Om man inte hittar en form för att säkerställ­a att det inte föreligger jävsproble­m så är vi skyldiga att överta överlåten tillsyn, säger Per Leander.

Länsstyrel­sen har sedan länge lagt över miljötills­ynen även för större verksamhet­er – så kallade b-enheter – på kommunerna. Nu riskerar alltså Laholm att länsstyrel­sen tar över ansvaret själv.

Det kanske kommunen tycker är bra, att någon annan gör jobbet?

– Det tror jag egentligen inte. När kommunen har tillsynen har de också möjlighet att fakturera för den. Det är en inkomstkäl­la som

” Det här känns lite som en storm i ett vattenglas. De slår ner på att jävsnämnde­n består av kommunråde­n och menar att vi inte klarar av att ”byta hatt”.

Erling Cronqvist (C) Kommunstyr­elsens ordförande

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden