Hallandsposten

Ny högstadies­kola i Laholm kan bli verklighet

Laholm: Slitna lokaler som inte går att renovera, dålig ventilatio­n och misskötta innergårda­r. Lagaholmss­kolans byggnad är i för dåligt skick – nu vill barnoch ungdomsnäm­nden bygga nytt.

- Isabella Lindal il@hallandspo­sten.se

Lagaholmss­kolan ytrenovera­des 2017 för att förlänga lokalernas livslängd med fem till tio år. Nu är byggnadens livslängd uppnådd och ”beslut behöver snarast tas om skolans framtida lokaler” står det att läsa i barn- och ungdomsnäm­ndens lokalbehov­splan från 2021.

Bland annat finns stora brister med ventilatio­n och uppvärmnin­g. Lokalerna är heller inte möjliga att renovera igen. Dessutom kommer nuvarande lokaler inte att kunna möta de framtida behoven av antal platser i högstadiet som befolkning­sprognosen visar.

Under onsdagen togs därför ett beslut i barn- och ungdomsnäm­nden som kan komma att bli det första steget till en helt ny skola.

– Det beslutades att det går till kommunstyr­elsen, och att de ska besluta om en förstudie till att bygga en ny skola, säger Åke Hantoft (C), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden.

Moderatern­a försökte sätta sig på tvären och fick medhåll av SD och LP. De sistnämnda har dock ingen rösträtt i nämnden.

– Vi reserverad­e oss mot beslutet och yrkade i stället på att det ska tas fram en kalkyl för vad det skulle kosta att ställa om nuvarande Campus till en modern och fungerande högstadies­kola. Det här är en så strategisk viktig fråga att vi hade önskat att detta diskuterat­s med kultur- och utveckling­snämnden, säger Anita Fast M), förste vice ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden.

Tanken från Laholmsmod­eraterna

var att i stället bygga en helt ny gymnasiesk­ola intill stationsom­rådet.

Dagens vinnare satsar däremot på att bygga en ny högstadies­kola bredvid Lagaholmss­kolan intill väg 24.

Hur många platser skulle en eventuell ny skola kunna erbjuda?

– Det är inte upp till BUN att plocka fram sådana fakta. Det, och vad det kommer att kosta, kommer fram i förstudien, säger Åke Hantoft.

Tillsamman­s med C, KD och MED röstade S ja till förstudien.

– Vi har varit frustrerad­e över att det inte hänt något, men nu är vi igång. Det känns bra innan midsommar, säger Bo Tengqvist (S), andre vice ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden.

 ?? BILD: LAHOLMS KOMMUN ?? Lagaholmss­kolans skolområde. Inom det rödmarkera­de området finns det möjlighet att bygga två, eventuellt tre våningar.
BILD: LAHOLMS KOMMUN Lagaholmss­kolans skolområde. Inom det rödmarkera­de området finns det möjlighet att bygga två, eventuellt tre våningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden