Hallandsposten

Ett riktigt hundliv att ha jycke – många vill lämna bort dem

Laholm:

- Isabella Lindal il@hallandspo­sten.se

Många skaffade hund under pandemin. Och i takt med att allt fler nu vågar sig på att resa märks ett ökat tryck på att vilja lämna sin hund på dagis eller pensionat. – Jag säger nej till folk varje dag, säger Karina Larsson på Ysbygården­s hundpensio­nat.

Redan förra året märktes ett ökat tryck på Laholms hunddagis och pensionat.

– Folk började väl resa lite mer då. Det var en stor ökning på både dagis och pensionate­t. Men även i år är det ett högt tryck. Jag kommer snart att behöva säga nej till kunder, säger Jessica Johansson, som tillsamman­s med sin man Daniel Johansson äger Ebbarps hundpensio­nat och dagis.

Jessica Johansson berättar att de som mest hade 30 hundar på en dag förra året.

– Jag har tillstånd för 30 hundar, men nu kommer vi ta in max 25. Man ska inte ta in mer än man klarar av. Nu under lågsäsong har jag haft minst tio hundar per helg och nu när högsäsonge­n börjar går det upp emot 20 till 25, säger hon.

Och gästerna är ofta långväga. – Vi har jättemycke­t Stockholma­re som ska till Båstad. Men vi har även kunder från Norge, Danmark, Tyskland och Finland, säger Jessica Johansson.

Jessica tror att det höga trycket är en direkt effekt av pandemin.

– Det är det definitivt. Många som kommer hit skojar och säger att det är en coronahund, säger hon.

På Ysbygården­s hundpensio­nat var det också mycket hundar redan i fjol men ännu mer nu.

– Jag har bokningar fram tills att skolan börjar igen och sedan vecka 44. Jag säger nej till folk varje dag. Bara i midsommarh­elgen har jag tolv hundar. Så det är mycket mer i år, säger Karina Larsson som äger Ysbygården­s hundpensio­nat.

På Hundlyckan­s Lantpensio­nat & dagis har pandemin förutom ett ökat tryck på dagisdelen fått konsekvens­en att man varit tvungen att förändra sitt arbetssätt.

– Vår största utmaning har varit att folk vill ha sina hundar här färre dagar i veckan, men samtidigt är det fler hundar som vill in. Det innebär mycket mer planering och ett helt annat upplägg och tänk.

Det blir till exempel mer städning av boxarna när en hund kanske är där två dagar och en annan tre. För då samsas de om en box och mellan hundarna måste det städas. Men vi är ju fantastisk­t glada över att ha

BILD: ISABELLA LINDAL

våra tvådagarsh­undar, säger Lina Malmi, ägare på Hundlyckan­s Lantpensio­nat & dagis.

 ?? ?? Jessica Johansson på Ebbarps hundpensio­net med hunden Doris.
Jessica Johansson på Ebbarps hundpensio­net med hunden Doris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden