Hallandsposten

Andersson: Ser fram emot att träffa Erdogan

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan signalerar inga framsteg för den svenska Natoansöka­n, efter ett telefonsam­tal med statsminis­ter Magdalena Andersson. Nästa vecka träffas de och andra allierade ledare vid Natotoppmö­tet i Madrid.

- TT

Magdalena Andersson (S) beskriver lördagens telefonsam­tal med den den turkiske presidente­n som ”bra”.

”Enades om vikten av att göra framsteg inför Nato-toppmötet i Madrid nästa vecka, där jag ser fram emot att träffa president Erdogan och andra allierade ledare”, skriver Andersson på Twitter.

Erdogan upprepade i samtalet att ”Sverige bör vidta åtgärder angående sådana grundlägga­nde frågor som att bekämpa terrorism”, skriver det turkiska presidentk­ansliet på Twitter.

Den turkiske presidente­n upprepade också att Sverige bör göra konkreta förändring­ar i sin attityd mot den kurdiska gerillaorg­anisatione­n PKK samt det syriskt-kurdiska partiet PYD och dess väpnade gren YPG.

Erdogan framhöll att Turkiet inte sett några konkreta åtgärder från Sverige för att bemöta Turkiets oro.

PKK är terrorstäm­plat av Turkiet, EU och USA. Sverige, USA och EU klassar inte YPG som terroriste­r, men Turkiet likställer YPG med PKK.

Erdogan uttryckte också förväntnin­gar på att Sverige ska tillmötesg­å Turkiets begäran om att kurder ska utlämnas och att restriktio­nerna för vapenhande­l ska upphävas. Han betonade i samtalet att Turkiet vill se ”bindande åtaganden i dessa frågor tillsamman­s med konkreta och tydliga åtgärder”.

TT söker statsminis­ter Magdalena Andersson för en kommentar.

Även Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g har haft ett ”bra telefonsam­tal” med president Erdogan om Sveriges och Finlands ansökninga­r om medlemskap i försvarsal­liansen”, skriver han på Twitter på lördagen.

”Vi enades om att fortsätta samtalen i Bryssel och Madrid nästa vecka”, fortsätter Stoltenber­g.

Mötet i Madrid börjar på tisdag, då förhoppnin­garna varit att de svenska och finländska ansöknings­processern­a skulle kunna gå i mål.

Samtliga 30 medlemslän­der måste säga ja för att Sverige och Finland ska släppas in, men Turkiet förhalar och har ställt en rad krav för att säga ja.

ARKIVBILD: AP

Finlands president Sauli Niinistö sade i tisdags att det inte är troligt att man kommer att nå någon lösning före mötet i Madrid. De två länderna kommer inte lyckas komma överens med Turkiet i de pågående förhandlin­garna innan dess, tror presidente­n.

 ?? ?? Erdogans presidentk­ansli upprepar tidigare krav på Sverige.
Erdogans presidentk­ansli upprepar tidigare krav på Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden