Hallandsposten

Flest smittas av borrelia under midsommar

Antalet fästingbit­na och borreliasm­ittade når en topp i midsommarh­elgen. Ett vaccin är på gång, men tills dess får man skydda sig på andra sätt.

- Vivvi Alström TT

Midsommarh­elgen är den period i Sverige då flest blir bitna av fästingar.

– Då är vi ute i skog och mark och plockar blommor till midsommars­tången. Om cirka 14 dagar kommer vi se ett ökat antal insjuknade i borrelia, säger Johan Sanmartin Berglund, professor i hälsoveten­skap vid Blekinge tekniska högskola.

Han leder också den borreliava­ccinstudie som just nu pågår i Sverige. I dag finns inget vaccin mot borrelia. Det har gjorts flera försök att utveckla ett sådant, men utan större framgång. En försvårand­e omständigh­et är att borreliaba­kterien finns i många, olika varianter. Nu finns dock en vaccinkand­idat, VLA15, som visat lovande resultat. Tre doser har hittills visat god effekt mot borrelia.

Det nya vaccinet har utvecklats av Pfizer och det franska vaccinbola­get Valneva. Läkemedels­jätten Pfizer köpte nyligen in sig i Valneva och köpesumman ska gå till fortsatt utveckling av borreliava­ccinet VLA15.

– Vi är i full gång med studien i Sverige och har rekryterat 400 personer till den. Vi börjar testa vaccinet inom kort. Det kommer att ske i Blekinge, Örebro, Lund, Stockholm och västra Götaland.

Sanmartin Berglunds studie har bland annat kartlagt vilka typer av borrelia som finns i Sverige och andra länder i Europa med hög förekomst av sjukdomen. Man har också tittat på olika riskfaktor­er för att insjukna i borrelia och vilka bakteriest­ammar fästingarn­a bär på. Studien ska vara avslutad i slutet av året.

– Vaccinet verkar fungera på de bakteriest­ammar fästingarn­a bär på. Om vi får ett lyckat resultat i den här fas 3-studien kan vi ansöka om ett godkännand­e 2025. Själva godkännand­et brukar ta runt sex månader.

Tills dess rekommende­rar Johan Sanmartin Berglund att man tar för vana att undersöka kroppen efter att man har varit ute i naturen.

– Fästingen brukar krypa omkring på kroppen i ungefär en halvtimme innan den bestämmer sig för att bita. Man brukar hinna borsta bort den. Risken att smittas av borrelia sjunker dramatiskt om man tar bort fästingen inom 24 timmar.

Borreliaba­kterierna sitter i fästingens mag-tarmkanal. Det är alltså inte bettet i sig som överför smittan.

– Undvik att hälla fett eller liknande på fästingen för att få den att släppa taget. Det ökar bara risken för att fästingen kräks ut bakteriern­a till blodet. Och pilla inte på den med en nål, säger Johan Sanmartin Berglund.

Man behöver inte bli rädd om en del av fästingen blir kvar i huden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden