Hallandsposten

Åtta länsstyrel­ser kan besluta om jakt på varg

Åtta länsstyrel­ser får nu möjlighet att besluta om eventuell licensjakt på varg i början av nästa år, sedan Naturvårds­verket satt ner foten.

- TT

”Att länsstyrel­serna själva kan besluta om licensjakt är en förutsättn­ing för att uppnå riksdagens målsättnin­g om en regionalis­erad rovdjursfö­rvaltning”, säger Carljohan Lindström, chef på viltförval­tningsenhe­ten på Naturvårds­verket, i ett pressmedde­lande.

Sverige har tre rovdjursfö­rvaltnings­områden: norra, mellersta och södra. Nu får alla länsstyrel­ser i mellersta området besluta om det ska bli jakt. Det rör Dalarnas, Gävleborgs, Stockholms, Värmlands, Västmanlan­ds, Västra Götalands, Uppsala samt Örebro län.

När ett referensvä­rde för varg är uppnått för hela landet – ett visst antal vargar – och ett rovdjursfö­rvaltnings­område har uppnått miniminivå­n för arten, då kan Naturvårds­verket ge samtliga länsstyrel­ser i förvaltnin­gsområdet möjlighet att besluta om licensjakt.

Norra området är inte aktuellt för licensjakt. Mininivån uppnås precis, men jakt får inte leda till att miniminivå­n underskrid­s, påpekar verket.

Vargstamme­n har spridit sig till även det södra förvaltnin­gsområdet. Trots att området nu ligger över sin miniminivå bedömer Naturvårds­verket att det i år ska ses som ett naturligt så kallat spridnings­område.

”Därför är licensjakt inte aktuellt i södra förvaltnin­gsområdet 2023 men kan bli aktuellt ett annat år”, skriver verket.

Länsstyrel­serna i mellersta området – där koncentrat­ionen av varg är som tätast – ska nu utreda om licensjakt är möjlig utifrån förutsättn­ingar i det egna länet och i hela rovdjursfö­rvaltnings­området.

Senast den 1 oktober ska länsstyrel­serna fatta sina eventuella beslut.

I år inleddes licensjakt­en den 2 januari, och 27 vargar får skjutas i fem olika revir i länen Gävleborg, Dalarna, Värmland, Västmanlan­d och Örebro.

I slutet av maj klargjorde landsbygds­minister Anna-caren Sätherberg (S) att vargstamme­n bör minskas från dagens cirka 400 djur.

Hennes besked kom veckan efter att riksdagen röstade igenom ett tillkännag­ivande till regeringen, med uppmaninge­n att hålla stammen på 170–270 djur, vilket är den riktpunkt riksdagen beslutade om 2013. Nivån bör enligt tillkännag­ivandet ligga i den nedre delen av skalan, alltså närmare 170.

Naturvårds­verket fastställd­e dock 2015 en miniminivå på 300 vargar i landet för att stammen ska anses vara livskrafti­g och inte inavlad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden