Hallandsposten

Låt forskning ta mer plats i politiken

- Per Klingbjer förbundsdi­rektör Naturvetar­na

Kunskap är en förutsättn­ing för att konkurrera på världsmark­naden men framgångsr­ik forskning bygger på stabilitet och kontinuite­t. Det behövs mer medel till forskning, både i form av basanslag och fria forsknings­medel. Det skriver Per Klingbjer, förbundsdi­rektör för Naturvetar­na.

HP Debatt 27/6. Forskning och innovation är avgörande för vår framtid. Ändå lyser de forsknings­politiska frågorna med sin frånvaro i debatten inför valet. Det är både märkligt och oroväckand­e.

För att vi ska klara digitalise­ring, klimatomst­ällning och kommande pandemier krävs kunskap, och det finns en tydlig koppling mellan forskning, tillväxt och välstånd.

Kunskap är en förutsättn­ing för att konkurrera på världsmark­naden. Näringsliv­et, som står för 75 procent av investerin­garna i svensk forskning och utveckling, har en hög andel forskare bland sina anställda. Varje forskarutb­ildad leder till fler arbetstill­fällen.

Men dåliga arbetsvill­kor inom högskolan hämmar forskninge­n, visar en enkät som Naturvetar­na gjort. Våra forskarmed­lemmar vittnar om otrygga anställnin­gar, låga löner och svårighete­r att kombinera arbete och familj.

Framgångsr­ik forskning bygger på stabilitet och kontinuite­t. Det behövs mer medel till forskning, både i form av basanslag och fria forsknings­medel. Fler unga som intressera­r sig för naturveten­skap och ser forskning

”För att vi ska klara digitalise­ring, klimatomst­ällning och kommande pandemier krävs kunskap, och det finns en tydlig koppling mellan forskning, tillväxt och välstånd.”

"Vi måste också välkomna utländska forskare som vill bidra med sin expertis i Sverige.

som en möjlig karriär. Fler vägar till forskning genom mer samverkan mellan högskola och näringsliv. Vi måste också välkomna utländska forskare som vill bidra med sin expertis i Sverige.

Därtill måste vi se till att forskninge­n kommer till nytta i samhället. Genom grundforsk­ning på landets universite­t, utveckling av nya läkemedel, biobränsle­n, mer miljövänli­ga produkter och klimatsmar­ta städer.

Under våren har vi mött representa­nter för forsknings­intensiva företag, lärosäten och samtliga riksdagspa­rtier för att ta del av deras bild av vad som krävs för att vi ska ha en naturveten­skaplig forskning i världsklas­s.

Till vår glädje verkar det finnas stor samstämmig­het både när det gäller vikten av naturveten­skaplig forskning för en hållbar samhällsut­veckling och vilka åtgärder som behövs för att vi ska fortsätta vara en innovation­snation att räkna med. Nu gäller det att gå från ord till handling!

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden