Hallandsposten

Hotellproj­ekt i kaostillst­ånd

- Lars-rune Ericsson

Byggnation­er. Whitearkit­ekten Hans Forsmark har nu presentera­t ett reviderat hotellförs­lag på Österskans/ Picassoomr­ådet. En kosmetisk justering eftersom lönsamhets­kalkylen från Winn Hotel Group styr den undre volymgräns­en för en positiv kalkyl.

I sammanhang­et känns det angeläget att påminna om att det vinnande tävlingsfö­rslaget skulle bedömas efter hur väl de följer krav och önskemål i det av Halmstads kommun upprättade tävlingspr­ogrammet. I kravlistan står bland annat följande: ”Arkitekton­isk gestaltnin­g – utformning och formgivnin­g av hotellbygg­naden (och i förekomman­de fall även saluhallen) samt hur väl den förhåller sig till omgivande bebyggelse och offentligt rum”. Vidare framgår det i detta dokument att: ”Hotellet ska utformas med kulturprof­il för att knyta an till kringligga­nde byggnader som finns vid Österskans; Halmstad Teater, Stadsbibli­oteket och Nolltrefem­huset”.

I uppdragsbe­skrivninge­n (2016-02-18) framgår att en Swot-analys (ett planerings­hjälpmedel beträffand­e styrkor, svaghet, möjlighete­r och hot, insändaren­s kommentar) skulle göras av Österskans, exempelvis vilka värden finns i dag som ska värnas.

Frågan man ställer sig är hur en sådan analys kunnat missa alla de negativa effekter som tillsynsmy­ndigheter och allmänhet under resans gång har pekat på. I dagsläget befinner sig hotellproj­ektet i ett kaostillst­ånd vad gäller politisk tydlighet, utformning, och respekt av övergripan­de regelverk samt bristande insikt om vad som bör forma stadens hjärta och därmed puls i det långsiktig­a perspektiv­et.

Ett politiskt initiativ av den här omfattning­en borde stoppats för länge sedan. Juryn och projektgru­ppen som utsåg vinnaren av markanvisn­ingstävlin­gen bör ställa sig frågan: Hur kunde det bli så här?!

BILD: JARI VÄLITALO

Ett rungande nej till hotellet i den kommande folkomröst­ningen kan bidra till en helt annan och framtidsin­riktad centrummil­jö, som bygger på djupare värderinga­r och argument än ”business us usual”. Jag följer Hp-redaktören­s Mattias Karlssons råd och bejakar stadens utveckling, dock med ett helt annat fokus än det hotellkomp­lex han själv förespråka­r.

 ?? ?? Hotellplan­erna vid Österskans i centrala Halmstad är i fokus för insändaren.
Hotellplan­erna vid Österskans i centrala Halmstad är i fokus för insändaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden