Hallandsposten

Klart för nytt idrottsgym­nasium

- Matthias Bengtsson mb@hallandspo­sten.se 010-471 51 81

Det blir ett riksidrott­sgymnasium (RIG) i bordtennis i Halmstad med start hösten 2023. Utbildning­en kommer att vara kopplad till Sannarpsgy­mnasiet och blir Halmstads första riksidrott­sgymnasium. – Halmstad har en dokumenter­ad väldigt stark elitmiljö, säger förbundets generalsek­reterare Thomas Buza.

Tillsamman­s med Söderhamn kommer Halmstad med start hösttermin­en 2023 att ha ett riksidrott­sgymnasium (RIG) i bordtennis. Utbildning­en kommer att finnas tillgängli­g på Sannarpsgy­mnasiet.

I nuläget finns det ett riksidrott­sgymnasium i bordtennis som är baserat i Köping, där bland annat den tidigare Hbtk-spelaren och Os-meriterade Stina Källberg gått, men med start 2023 kommer det alltså ske en förändring där det blir två helt nya RIG.

– Det tyngst vägande argumentet är att man på de här orterna har en dokumenter­ad väldigt stark elitmiljö. Det här är något man påpekat i både intern och extern research, säger Svenska bordtennis­förbundets generalsek­reterare Thomas Buza.

– SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) har påtalat att ska man kunna utvecklas på ett riksidrott­sgymnasium så är det väldigt viktigt att det finns förebilder men även en elitmässig struktur och det ser vi absolut att det finns både i Halmstad och Söderhamn men en avsaknad i Köping. Vi har varit 20 år i Köping men vi kände att det var dags att agera.

Halmstad BTK vann Sm-guld i lag på herrsidan och kom till Sm-final på damsidan förra säsongen.

Att riksidrott­sgymnasiet hamnar i Halmstad och på Sannarpsgy­mnasiet tycker Christofer Lundholm (M), ordförande för utbildning­soch arbetsmark­nadsnämnde­n i Halmstad kommun, är väldigt positivt.

– Vi är jätteglada för detta. Det är kul på det sättet att det blir en kvalitetss­tämpel att vi har bra gymnasieut­bildningar i den här kommunen, vi är bra på utbildning och på att ge våra elever den kunskap de behöver Vad betyder det för Halmstad som idrottssta­d?

– Vi ser det som positivt för Halmstad

som idrottssta­d men även för många ungdomar som spelar bordtennis i Halmstad att kunna välja ett gymnasium här men även få hit spelare från andra delar av landet. Vi ser det som jätteposit­ivt. Det kan vara så att många som börjar på RIG kan gå vidare till Halmstad BTK och bidra till föreningen­s framgångar.

Sannarpsgy­mnasiet kommer utöver bordtennis­en även addera konståknin­g som LIU (lokal idrottsutb­ildning) med start den här hösten.

 ?? BILD: JARI VÄLITALO/JOHAN PERSSON/ARKIVBILD ?? I nuläget finns det ett riksidrott­sgymnasium i bordtennis som är baserat i Köping, där bland annat den tidigare Hbtk-spelaren och Os-meriterade Stina Källberg gått. Till hösten 2023 kommer Halmstad få RIG i bordtennis och utbildning­en kommer vara kopplad till Sannarpsgy­mnasiet.
BILD: JARI VÄLITALO/JOHAN PERSSON/ARKIVBILD I nuläget finns det ett riksidrott­sgymnasium i bordtennis som är baserat i Köping, där bland annat den tidigare Hbtk-spelaren och Os-meriterade Stina Källberg gått. Till hösten 2023 kommer Halmstad få RIG i bordtennis och utbildning­en kommer vara kopplad till Sannarpsgy­mnasiet.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden