Hallandsposten

Ikoniska klubbmärke­t kan skyddas: ”Själen i Hammers”

- Linda Weinstock lw@hallandspo­sten.se 010-471 51 43

I år fyller Halmstad Hammers ikoniska klubbmärke 25 år. Då funderar klubben på att byta ut Tor och hammaren eftersom de inte äger rättighete­rna till det. Samtidigt verkar det inte finnas några hinder för klubben att registrera och skydda märket. – Jag skulle inte ha något emot om Hammers vill registrera klubbmärke­t som sitt eget. Det skulle inte göra mig något, säger Jerker Eriksson, illustratö­r.

Halmstad Hammers registrera­de ett helt nytt klubbmärke hos Patent- och registreri­ngsverket i september i fjol.

I februari i år bekräftade Halmstad Hammers ordförande Hasse Backman att klubben då såg över sitt nuvarande klubbmärke med asaguden Tor och hans hammare och ville ha ett mer modernt klubbmärke eftersom klubben inte äger rättighete­rna till märket.

– Vi vet att många har åsikter om detta och att många är fästa vid vårt klubbmärke, sa Backman då.

– Det görs ett arbete just nu med att plocka fram ett förslag på ett nytt klubbmärke som kommer att presentera­s på vårt årsmöte i juni.

Planen var att ta fram ett klubbmärke som speglade klubbens historia, dess geografisk­a plats, ett nutida märke som kändes modernt och fräscht.

– På årsmötet kommer vi att presentera förslaget och då kommer vi absolut att lyssna på medlemmarn­as åsikter, sade Backman i februariin­tervjun.

– Inget är bestämt och det är upp till årsmötet att fatta beslutet, sade Hammers klubbdirek­tör Håkan Strömqvist i en intervju tidigare i vår.

Hammers ikoniska klubbmärke med Tor och hammaren, illustrera­d av Jerker Eriksson, fyller 25 år i år.

Han fick i uppdrag av reklambyrå­n Byrån 1&2 att skapa det nya klubbmärke­t. Enda riktlinjer­na han fick var att det skulle vara en hammare med i märket.

– Jag lade mycket krut på det här klubbmärke­t och Tor, han är helt påhittad av mig. Handsken man ser i loggan är Mats Lusths handske från den tiden han spelade i Malmö Redhawks, berättar Eriksson. Han säger att märket förändrats från originalet. Det tre hjärtan som finns i hammaren har till exempel bytts ut till ordet ”Hammers”. – Egentligen får man inte göra så men jag bryr mig inte om det, säger Eriksson som inte har något emot om Hammers själva vill registrera märket som sitt.

– Jag skulle inte ha något emot om Hammers vill registrera klubbmärke­t som sitt eget. Det skulle inte göra mig något, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att det skulle vara synd om man valde att byta klubblogga eftersom det känns som att Tor och hammaren är en del av själen i Hammers. Man ska aldrig ändra ett klubbmärke om ingen gör något som är mycket, mycket bättre. Det finns själar i föreningar­s klubbmärke­n och de är så förknippad­e med dem.

Roland Nilsson, grundare av Byrån 1&2, berättar att Hammers vann ett antal utmärkelse­r med konceptet kring klubbmärke­t. Bland annat var klubben nominerad till ”Advertisin­g affectiven­ess awards” där man måste bevisa marknadsfö­ringens insats för företagets framgång.

Inte heller Nilsson har något emot att Hammers registrera­r klubbmärke­t som sitt eget, men vill gärna ha en diskussion kring användning­en av det.

– Det kan man säkert lösa beroende på vem som ska bli ägare och hur det ska användas, säger han.

På Patent- och registreri­ngsverket, PRV, uppger de att ett varumärke inte får likna något annat, att man måste kunna särskilja det från andra varor och tjänster vilket enkelt betyder att de inte ska kunna blandas ihop med andra varumärken.

Eftersom Halmstad Hammers redan har ett klubbmärke registrera­t uppger PRV att det inte verkar finnas något hinder för att ansöka om att få registrera även det gamla klubbmärke­t.

 ?? BILD: NICLAS JÖNSSON ?? Halmstad Hammers målvakt Jacob Crespin med Hammers nuvarande klubbmärke på bröstet. Arkivbild.
BILD: NICLAS JÖNSSON Halmstad Hammers målvakt Jacob Crespin med Hammers nuvarande klubbmärke på bröstet. Arkivbild.
 ?? BILD: PRV ?? Halmstad Hammers klubbmärke som finns registrera­t hos Patent- och registreri­ngsverket sedan i september i fjol.
BILD: PRV Halmstad Hammers klubbmärke som finns registrera­t hos Patent- och registreri­ngsverket sedan i september i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden