Hallandsposten

Ståhl på en egen nivå – överlägsen i Bottnaryds­kastet

- Sebastian Wognsen/tt Göran Sundberg/tt

Daniel Ståhl är på en helt egen nivå i diskus. 69,22 mätte vinnarkast­et i klassiska tävlingen Bottnaryds­kastet, vilket var mer än sex meter längre än tvåan Simon Pettersson. – Man måste tävla sig i form och försöka komma in i rytmen, säger Ståhl.

Os-guldmedalj­ören satte ribban direkt i andra kastet på 67,33 i favorittäv­lingen Bottnaryds­kastet.

Det var där han satte det svenska rekordet på 71,86 meter 2019. Och Ståhl kom till årets upplaga i storform, då han bara dagar tidigare kastat nytt världsårsb­ästa, 71,47, på lag-sm i Uppsala.

Det svenska rekordet får vänta men Ståhl visade att han just nu är världens bäste diskuskast­are. Eftermidda­gens sjätte och sista kast mätte hela 69,22 meter.

– Man måste tävla sig i form och försöka komma in i rytmen, jag fick inte till de fem första kasten men är rätt nöjd med det sista, säger Ståhl i Friidrotts­kanalens sändning.

Simon Pettersson, silvermeda­ljör på OS i Tokyo i fjol, kom tvåa på 62,93 vilket var mer än sex meter bakom Ståhls vinnarkast. Pettersson letar desperat efter formen

Daniel Ståhl vann enkelt i Bottnaryds­kastet. inför kommande friidrotts-vm i Eugene som startar i juli.

Världsfemm­an Fanny Roos vann kulstötnin­gen på 18,75 meter. Hon imponerade och hade fem kast över 18 meter.

Roos siktar på att ta sin första medalj under VM i Eugene. I mars blev hon fyra på inomhus-vm i Belgrad och hon har det svenska rekordet på 19,33 meter som hon slog i Sollentuna GP i fjol.

Vinnare av damernas diskus blev Vanessa Kamga på 59,44. Det var hennes näst bästa kast i karriären.

Martina Aronsson

En evighet i en sport där det nu kryllar av unga talanger.

Vad gör att hon är så vass?

– Jag tror att hennes mindset bidrar. Hon är så bra på att lyfta fram det hon tror på och det hon gör. Hon är så bestämd. Det hjälper henne jättemycke­t, säger Aronsson.

Aronsson är också nöjd över att Sverige efter 15 års väntan fick en Vm-medalj på herrsidan i långbana. Erik Persson tog ett skrällsilv­er på 200 meter bröstsim.

– Det var en fantastisk grej att få vara med om. Comebacken på 4x100 meter fritt på herrsidan var jättekul, säger hon.

Louise Hansson, fyra på 100 meter fjäril, och Sophie Hansson, sexa 100 meter bröstsim, lyckades inte med sina medaljmål, men visade att de är med långt fram. Louise Hansson var ju bara sju hundradela­r från brons.

– Vi står ett steg längre fram än i OS förra året. Det är samma personer som är i final i år, med lite bättre placeringa­r. Det tar jag med mig. Det är bara två år kvar till nästa OS, så det är de här 13 simmarna plus några till det kommer att handla om.

 ?? BILD: MIKAEL FRITZON/TT ??
BILD: MIKAEL FRITZON/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden