Hallandsposten

Eriksson om rädslan: ”Ens verklighet skakas”

- Lasse Mannheimer/tt

Em-uppladdnin­gen pågår för full för både Sverige och Norges landslag. Men allt blev satt i perspektiv när två personer dödades och flera skadades utanför en gaybar i Oslo. – Man känner sig lite rädd och lite hotad, och hela ens verklighet skakas, säger Sveriges Magdalena Eriksson.

Bara några timmar efter dådet tog Norges fotbollsda­mer emot Nya Zeeland i en genrepsmat­ch inför EM.

Inför matchen samlades spelarna från bägge lag och publiken i en manifestat­ion för allas lika värde. Och när Ada Hegerberg satte norskornas första mål höjde hon sin regnbågsfä­rgade bindel mot skyn.

– Det var tufft att hålla tillbaka tårarna, säger den norska stjärnspel­aren Caroline Graham Hansen enligt VG.

På de solvarma gatorna i Oslo skulle Prideparad­en tågat på midsommard­agen, i stället förenades staden i sorg. Guro Reiten, som är öppet homosexuel­l, säger till VG att dådet påverkade henne mycket.

– Vissa människor tycker att jag inte förtjänar att leva på grund av den jag är. Det är ingen bra känsla, det är inte som det ska vara, säger hon och fortsätter:

– Man blir rädd nu, förhoppnin­gsvis går det över med tiden. Jag är stolt över den jag är och jag kommer inte att dölja det på grund av det här.

Hon får medhåll av den svenska backstjärn­an Magdalena Eriksson.

– Jag känner verkligen att om någon attackerar någon del av hbtq-rörelsen så blir man själv lite attackerad. Man känner sig lite rädd och lite hotad, och hela ens verklighet skakas.

I Båstad, där det svenska landslaget har förläger inför EM, skiner solen, där är allt som vanligt. I alla fall på utsidan. På insidan snurrar tankarna hos Eriksson.

– Jag har varit ganska skärrad och emotionell­t påverkad av det som har hänt i Oslo. Jag tycker att det är helt fruktansvä­rt att det fortfarand­e händer sådana här incidenter, säger hon.

Eriksson och flickvänne­n Pernille Harders kyss under VM i Frankrike blev viral och backen har sedan dess varit ett ansikte utåt för allas lika värde. När hon fick se manifestat­ionen på Ullevål blev hon rörd.

– Jag pratade en del med Maren Mjelde i det norska laget, och sade att det var så viktigt att de spelade matchen, för fotboll bidrar med så mycket i sådana här situatione­r. Det bidrar med någonting, och jag tycker att det var en fin folkfest där på Ullevål trots allt. Men hon sade att det var delade känslor såklart.

Trots att hon själv känner en rädsla efter händelsern­a i Oslo, vill Eriksson överrösta hatet.

– Jag tycker att det är viktigt att

BILD: ANDERS BJURÖ/TT

sådana här händelser inte ska få skrämma oss. Det ska inte få oss att backa. Vi har kommit långt med hbtq-frågor, det gäller att bara fortsätta. Jag blir bara ännu mer inspirerad att själv visa tydligare var jag står i frågor, och visa ännu mer öppet vem jag är. Men det är klart att man samtidigt vet att det finns en risk med det också, att man blir mer utsatt.

På tisdag möter Sverige Brasilien på Friends arena i en vänskapsma­tch. Det är möjligt att de svenska spelarna gör en egen manifestat­ion.

– Vi fick höra i går att det är något som vi ska diskutera och se på. Vi har väl inte landat i än, men det är absolut något som vi kommer att prata om, säger Eriksson.

"Jag har varit ganska skärrad och emotionell­t påverkad av det som har hänt i Oslo. Jag tycker att det är helt fruktansvä­rt att det fortfarand­e händer sådana här incidenter

Magdalena Eriksson

 ?? ?? Magdalena Eriksson har varit öppen med sina värderinga­r.
Magdalena Eriksson har varit öppen med sina värderinga­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden