Hallandsposten

Norra Syrien förbereder för turkisk invasion

Turkiet förbereder en ny invasion av Syrien. Det menar Mazlum Abdi, befälhavar­e för den kurdiskled­da militärall­iansen SDF. – Världssamf­undet måste inta en starkare position mot de här hoten, säger han.

- Fredrik Fahlman TT

– Jag vill tacka Sverige för det politiska och moraliska stödet, säger Mazlum Abdi via länk från sitt kontor i den syriska staden al-hasakah.

Han är befälhavar­e för den kurdiskled­da militärall­iansen Syriens demokratis­ka styrkor (SDF), som verkar i det kurdiska självstyre­t i norra Syrien.

Efter den senare tidens turbulens kring Sveriges Natoansöka­n – men också den uppskruvad­e turkiska retoriken om att göra verklighet av ytterligar­e en militärope­ration i Syrien – håller han en digital pressträff för svenska journalist­er.

Där återkommer han ofta till att Turkiet använder både kriget i Ukraina och sin vetorätt mot Sveriges Natoansöka­n för att sätta fokus på annat, och sedan genomföra ytterligar­e en invasion av Syrien.

Och risken för ett nytt krig ser Abdi som stor. Han berättar att Turkiet har intensifie­rat sin beskjutnin­g av SDF:S positioner med artilleri.

– Vi ser hoten som väldigt allvarliga, och förbereder våra styrkor för att motarbeta alla möjliga typer av anfall, säger han, och tillägger:

– Men världssamf­undet måste inta en starkare position mot de här hoten.

Vad gäller SDF:S ståndpunkt kring Sveriges Natoansöka­n är befälhavar­en fåordig.

– Ärligt talat är det en intern fråga för Sverige som svenskarna ska besluta om. Oavsett vilket beslut det blir kommer vi att acceptera det.

Målet med ännu en invasion är enligt Turkiet att med militära medel skapa en ”säker zon” längs den turkiska gränsen tre mil in i Syrien.

Turkiet har tidigare släppt en kravlista på fem punkter för att att ge sitt stöd för ett svenskt Natomedlem­skap. Där krävs bland annat att Sverige ska ”upphöra med politiskt stöd till terrorism”, ”eliminera finansieri­ng till terrorism” och ”upphöra med vapenlever­anser” till PKK och PYD.

Enligt statsminis­ter Magdalena Andersson skickas emellertid ”varken pengar eller vapen till terroristo­rganisatio­ner”.

I en intervju med Dagens Nyheter förtydliga­r Nadja Yusuf, pressekret­erare åt biståndsmi­nister Matilda Ernkrans (S), att Sverige inte ger något finansiell­t bistånd eller militärt stöd till de stridande parterna i nordöstra Syrien.

Mazlum Abdi återkommer ofta till att han tackar för det svenska stödet. På frågan hur det stödet ser ut i praktiken säger han att det är ”politiskt och moraliskt” – men nekar till att något stöd med vapen eller ammunition någonsin har skett.

Det kurdiska självstyre­ts relationer med den turk-kurdiska gerillagru­ppen PKK, som är terrorstäm­plad av västvärlde­n, är en fråga som länge varit debatterad.

Enligt självstyre­t finns inget samarbete grupperna emellan. Samtidigt menar flera bedömare att de agerar under samma paraplyorg­anisation.

Mazlum Abdi har tidigare bett PKK om stöd i kriget mot Islamiska staten.

Är det aktuellt att begära deras stöd vid en turkisk invasion?

– Vi efterfråga­de inte bara deras stöd, utan stöd från alla länder. Och vi är tacksamma för den hjälp vi fick. Än så länge överväger vi inte att be PKK om hjälp. Vi ser inte behovet av det nu, säger han.

"Än så länge överväger vi inte att be PKK om hjälp. Vi ser inte behovet av det nu.

Mazlum Abdi Befälhavar­e för den kurdiskled­da militärall­iansen SDF

Samtidigt understryk­er han att partners behövs för att kunna klara ännu ett krig. Ryska företrädar­e har tidigare uppmanat Turkiet att inte invadera – och med dem sker just nu förhandlin­gar om säkerhetsg­arantier, enligt Abdi.

Ett ökat samarbete med Syriens federala regering är också aktuellt.

– Det finns just nu syriska regeringss­oldater på våra frontlinje­r, och vi har bett Damaskus att skicka fler. Syriens gränsförsv­ar ska inte bara falla på oss.

 ?? ARKIVBILD: BADERKHAN AHMAD ?? Befälhavar­en Mazlum Abdi ser de turkiska hoten som allvarliga.
ARKIVBILD: BADERKHAN AHMAD Befälhavar­en Mazlum Abdi ser de turkiska hoten som allvarliga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden