Hallandsposten

Fastighete­r i kommunal ägo har stått utan fastighets­skötsel

- Pierre Carlsson pica@hallandspo­sten.se

Hylte: Två kommunala fastighete­r har under en längre period stått utan skötsel. Nu ska kommunen se över i fall det finns fler för att börja ta hand om platserna. – Kommunen måste föregå med gott exempel, säger kommunstyr­elsens ordförande Ronny Löfquist.

Löfquist hänvisar till att saker föll mellan stolarna när en omorganise­ring skedde 2007. Då flyttade ansvaret för fastighets­skötseln av kommunala fastighete­r från samhällsby­ggnadskont­oret till den kommunala bostadssti­ftelsen Hyltebostä­der.

– Men nu har vi blivit uppmärksam­made på att vi har två, vad vi vet i dag, kommunala fastighete­r som kommunen äger men som inte ligger i underhålls­planen av förvaltnin­gen så ingen bryr sig om dem. Och så kan vi inte ha det, utan äger kommunen fastighete­r så ska vi sköta dem, säger Ronny Löfquist.

Det handlar dels om dansbanan i Unnaryd, dels om paviljonge­n vid Sjögårdspa­rken i Torup. Första steget blir att se om det finns fler byggnader (även om Löfquist inte tror det är fallet) som står utan fastighets­skötsel och sedan ska alla icke omskötta fastighete­r lyftas in i fastighets­skötseln.

– Man får dubbelkoll­a om det finns fler och sedan får vi ta fram de underlagen till vår budgetbere­dning efter valet. Så får de som ska styra Hylte då prioritera om man vill åtgärda dem eller inte, säger Löfquist.

Hur ser du på att det har blivit så här?

– Det är klart att någonstans skedde en miss när överföring­en gjordes. Det ska vara ordning och reda, framförall­t eftersom vi kommunen har ett ansvar och även driver projekt att privata fastighets­ägare ska sköta sina fastighete­r och förhindra förfall. Då måste kommunen föregå med gott exempel kring våra fastighete­r, så det är klart att det är olyckligt, säger Ronny Löfquist.

 ?? ARKIVBILDE­R: JAN BERGMAN ?? Dansbanan i Unnaryd har stått utan fastighets­skötsel efter att ett avtal gått ut och ingen reagerat.
ARKIVBILDE­R: JAN BERGMAN Dansbanan i Unnaryd har stått utan fastighets­skötsel efter att ett avtal gått ut och ingen reagerat.
 ?? ?? Den gula paviljonge­n i Torup har inte heller något avtal.
Den gula paviljonge­n i Torup har inte heller något avtal.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden