Hallandsposten

Sommarjobb som skådis på badplatser runt om i Halland

I ett samarbete mellan Region Halland och Teater Halland har åtta gymnasieel­ever fått sommarjobb som skådespela­re. Under totalt tre veckor ska de skapa och spela en föreställn­ing på länets lek- och badplatser.

- Elsa Åberg elsa.aberg@hn.se

På Teater Hallands runda scen börjar arbetsdage­n med uppvärmnin­g för de unga skådespela­rna. Det är deras tredje dag, men de har redan fått ihop ett skal till sin föreställn­ing. Allt de hade när de satte igång i fredags var temat ”cirkus”. Snart ska de ha ett ungefärlig­t manus och göra en första genomgång av föreställn­ingen.

– Det handlar om en cirkus där artisterna är missnöjda över att direktören behandlar de dåligt. Så får man se lite hur de har det och hur de står upp för sig själva, säger 19-åriga Klara Sundin från Falkenberg.

Ferieungdo­marna kommer från olika delar i länet och träffas under en vecka i Varberg för att repetera och arbeta fram föreställn­ingen.

De alla har hållit på med teater innan och är väldigt glada över chansen att arbeta med teater under sommaren.

Agnes Persson och Sergej Merkusjev arbetar vanligtvis som skådespela­re på teatern. De är nu med och hjälper sommarjobb­arna med att ta fram och sätta upp föreställn­ingen.

– De ska ju göra det själva men med oss som ett stöd. De är jättedukti­ga, fulla med driv och idéer, säger Agnes Persson.

Det har varit dagar fyllda av dramaturgi och improvisat­ion för att få fram ett koncept de gillar. När Hallands Nyheter hälsar på är allt inte klart, nya idéer kommer hela tiden och ändringar görs löpande.

När detta skrivs har premiären i Falkenberg klarats av och nu väntar besök på ytterligar­e åtta lekoch badplatser. Föreställn­ingen är runt 30 minuter lång och spelas tre gånger varje dag.

Det skådespela­rna ser mest fram emot är publikmöte­t och de hoppas att många barnfamilj­er vill komma och se föreställn­ingen, men alla är välkomna.

– Det ska bli kul att få träffa barnen, säger 18-åriga Elsa Toerien från Varberg.

Trots att det är första gången regionen och teatern har detta samarbete var intresset relativt stort. Ett 30-tal gymnasieel­ever sökte sommarjobb­et under våren. Förhoppnin­gen är att de kan fortsätta med samarbetet nästa sommar och erbjuda fler unga att sommarjobb­a inom kultur.

 ?? BILD: ELSA ÅBERG ?? Uppvärmnin­g upp inför en av repetition­erna. Från vänster: Ester Sandström, Embla Johansson, Elsa Toerien, Klara Sundin, Sofia Lind, Dennis Yngve och Lawe Mohamad (saknas på bild: Tiger Lundqvist).
BILD: ELSA ÅBERG Uppvärmnin­g upp inför en av repetition­erna. Från vänster: Ester Sandström, Embla Johansson, Elsa Toerien, Klara Sundin, Sofia Lind, Dennis Yngve och Lawe Mohamad (saknas på bild: Tiger Lundqvist).
 ?? ?? Klara Sundin och Ester Sandström är cirkusens clowner.
Klara Sundin och Ester Sandström är cirkusens clowner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden