Hallandsposten

Fordonet är ett sätt att umgås för ungdomarna

Hyltebruk:

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

För många A-traktorför­are i Hyltebruk är fordonen inte bara ett transportm­edel utan ett sätt att umgås. Olyckor med A-traktorer kan hänga ihop med vilken hastighet man håller, menar ungdomarna som HP träffat. – Jag hade varit orolig om jag hade kört olagligt, men det gör jag ju inte, säger Maja Erlandsson.

På Örnaskolan i Hyltebruk är det inte ovanligt att niondeklas­sare tar sig till och från skolan med hjälp av sina A-traktorer. Flera av dem har också som hobby att meka med fordonen och lägger mycket tid på detta.

– Det är kul att meka och kunna fixa själv om något går fel. Jag får hjälp av pappa och storebrors­an, berättar Algot Kjeller, som själv ser fram emot att ta Am-körkort om någon månad.

Hallandspo­sten träffar en grupp niondeklas­sare som nyligen har tagit eller är på väg att ta körkort med Am-behörighet, alltså det körkort som krävs för moped klass I och A-traktor.

– Det är kul att prova och köra innan man tar B-körkort, säger Maja Erlandsson, som tog sitt Am-körkort strax efter 15-årsdagen.

Ungdomarna har hört talas om dödsolycka­n med en A-traktor i Grebbestad, där två ungdomar avled. Men för egen del känner de sig inte oroliga. Riskerna med att ge sig ut i trafiken tror de ofta är sammankopp­lade med vilken hastighet man håller.

– Jag hade varit orolig om jag hade kört olagligt, men det gör jag ju inte, säger Maja Erlandsson.

– Jag känner mig aldrig orolig, utan är stensäker. Jag brukar köra hemifrån till Hyltebruk när jag ska ta bussen in till Halmstad för att träna, säger Dennis Dömer. Vems ansvar är det att kontroller­a vilken hastighet fordonen kan köra i?

– Ungdomarna­s. Om de kör olagligt, så är det deras val. Ofta vet nog föräldrarn­a inte ens om det. Det är bara dumt att köra olagligt och sitta för många i bilarna, tycker Algot Kjeller.

Att höja hastighets­gränsen från 30 till 45 kilometer i timmen ser ungdomarna ändå som något positivt.

– Det blir mycket bättre för då uppstår inte lika många trafikstoc­kningar, menar Algot Kjeller.

– Folk som kör olagligt behöver kanske inte göra det längre om de får köra fortare lagligt, tillägger Maja Erlandsson.

När ungdomarna i Hyltebruk ska visa upp A-traktorern­a för HP:S reporter berättar de passionera­t om sina ögonstenar.

– A-traktorn har stor påverkan på mitt liv. Den finns i mitt hjärta. Jag har själv byggt om den från bil till A-traktor, säger Donart Bllata som kör en ombyggd Volvo 740.

På kvällarna samlas A-traktorför­arna för att umgås. Förut höll de till på Örnatorget, men boende blev irriterade på att de väsnades och till slut lade Hylte kommun ut stenbumlin­gar på torget. Ungdomarna som HP pratar med säger att de då upplevde att det fanns ett hat mot A-traktorför­are och att vuxna personer var så arga att de ville slåss.

Den nya samlingspu­nkten har i stället blivit uppe vid Q-starmacken nära Hylte Lantmän.

I småländska Tingsryd ska kommunen öppna en motorgård där ungdomar kan hänga och fixa med sina A-traktorer. Fenomenet finns även på andra håll i landet, bland annat i Boden och Kramfors. Den sistnämnda byggdes efter att en tragisk bilkrasch inträffat i Kramfors 2019. Om Hylte kommun hade ordnat en motorgård eller ett eget område för er att vara på – hade ni åkt dit då?

– Jo, det hade vi nog. Om det finns plats för oss att vara på. Vi träffas med A-traktorern­a för att ha något att göra på kvällarna och det är ett sätt att träffa nya vänner, säger Maja Erlandsson.

 ?? BILD: ISABEL BARK ?? För A-traktorför­are i Hyltebruk är fordonen inte bara ett transportm­edel utan ett sätt att umgås och en hobby. Från vänster syns Elliot Karlsson, Alfred Gustafsson, Algot Kjeller, Donart Bllata och Dennis Dömer. Maja Erlandsson avböjde att vara med på bild.
BILD: ISABEL BARK För A-traktorför­are i Hyltebruk är fordonen inte bara ett transportm­edel utan ett sätt att umgås och en hobby. Från vänster syns Elliot Karlsson, Alfred Gustafsson, Algot Kjeller, Donart Bllata och Dennis Dömer. Maja Erlandsson avböjde att vara med på bild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden