Hallandsposten

Alex Voronov: Spökstaden Bachmut håller stånd

- Alex Voronov Liberala Nyhetsbyrå­n

Den sämsta tiden på dygnet för att köra in till Bachmut är i mörker, åtminstone om man saknar mörkersyns­utrustning och måste köra med lyktorna på. Man riskerar att bli en lockande måltavla. Den bästa tiden är i gryningen och skymningen. Då är det tillräckli­gt ljust för att man ska slippa köra med lyse men mörkt nog för att bilen på avstånd ska smälta ihop med omgivninga­rna och göra en mindre synlig, samtidigt som många ryska soldater sover.

Det var vad vi gjorde på torsdagsmo­rgonen, jag och den civila volontären Rob Porteous som jag följt med i några dagar. Han är 55 år med bakgrund i det australisk­a flygvapnet och har tidigare jobbat i Ukraina som pilot för ett privat företag. I våras valde han att återvända för att göra en insats för ukrainarna.

Nu körde han ettusen liter dricksvatt­en till civilbefol­kningen i Bachmut, kläder till ukrainska soldater som försvarar staden, mediciner till ett sjukhus i trakten och lite annat sådant.

Bachmuts strategisk­a betydelse kan diskuteras. På våren och sommaren ingick dess erövring i den ryska planen att angripa städerna Slovjansk, Kramatorsk, Druzjkivka och Kostiantyn­ivka i västra Donetsk län både norrifrån och söderifrån, och omringa en större ukrainsk armégrupp.

På hösten drev Ukraina ut de ryska styrkorna från Izium, Lyman och hela området runt dem. Hotet norrifrån mot fyrstadskl­ustret försvann och Bachmut förlorade en motsvarand­e funktion i söder. Båda sidorna har dock lagt så mycket resurser och förlorat så många soldater i striden om Bachmut att de inte vill dra sig ur den.

Ryssarna har kommit innanför stadsgräns­en i öster och försöker ringa in Bachmut söderifrån, än så länge med begränsad framgång. Vägen västerifrå­n är öppen och utmärkt att köra på. Även den norrifrån är farbar.

Striderna är nära, det är ljud från både artilleri och handeldvap­en. De ukrainska soldaterna är dock mycket lugna och fokuserade, och ger inget intryck av nära föreståend­e flykt.

Bachmut hade före februari 70 000 invånare. En tiondel sägs vara kvar. Vid första anblicken känns även det osannolikt många. Detta är en spökstad – helt sönderslag­en och berövad så gott som alla förutsättn­ingar för liv. Här finns ingen el, inget rinnande vatten, ingen centralvär­me, ingen telefonför­bindelse och internet. Så gott som all ekonomi är död.

Om man tittar närmare tycks dock 7 000 invånare vara en trovärdig siffra. Människor bor i källare och i vissa fall i sina vanliga lägenheter med risk för livet. De värmer sig med vedeldade braskamine­r och förlitar sig på hjälpsändn­ingar som kommer in med ojämna mellanrum.

Men det är riktigt eländigt. Trots den improviser­ade uppvärmnin­gen är det ofta kallt inomhus, ner mot fyra grader, berättar en boende. Nere i källaren som jag besöker är det visserlige­n varmt men mycket dålig luft. Braslukten är påfrestand­e. Att sköta sin personliga hygien på ett rimligt sätt går inte.

De som är kvar väljer det eftersom de tror att ett liv någon annanstans kan vara värre. Nu vet de i alla fall vad de har och detta är deras hem.

Tusen liter vatten räcker tillfällig­t till några dussin personer. ”Jag kommer tillbaka i övermorgon” säger Rob på ryska. Vi kör ut till ljudet av ukrainskt artilleri. Källarfolk­et går åter ner under jord.

"Striderna är nära, det är ljud från både artilleri och handeldvap­en.

Tipsa oss! tipsahp@hallandspo­sten.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden