Hallandsposten

Ohållbara nedskärnin­gar på utbildning

När ekonomin går mot sämre tider behövs fler utbildning­smöjlighet­er, inte färre. Därför säger vi nej till regeringen­s nedskärnin­gar på kunskapsly­ftet. Det skriver fyra socialdemo­kratiska riksdagsle­damöter.

- Åsa Westlund (S) vice ordförande utbildning­sutskottet Jennie Nilsson (S) Adnan Dibrani (S) Aida Birinxhiku (S)

HP Debatt 9/1. Vi befinner oss i en orolig tid. Arbetsförm­edlingen varnar för stigande arbetslösh­etssiffror. Värst blir det i branscher där många brukar få sitt första jobb, vilket ökar risken för att fler fastnar utanför arbetsmark­naden.

Det är i det här läget som den nya högerreger­ingen skär ner på möjlighete­n till utbildning och omställnin­g i budgeten. Resurserna till vuxenutbil­dning och yrkeshögsk­oleutbildn­ing minskar med över en miljard i jämförelse med år 2022. En rad lärosäten runtom i landet drabbas av nedskärnin­gar.

Vårt Sverige kan bättre än så. När vi socialdemo­krater tog över regeringsm­akten år 2014 initierade vi ett kunskapsly­ft för kompetensf­örsörjning och bättre möjlighet till utbildning i hela landet. Vi byggde ut antalet utbildning­splatser inom Komvux, yrkeshögsk­olan, folkhögsko­lan och högskolan. Kunskapsly­ftet motsvarade år 2022 över 160 000 utbildning­splatser, vilket har varit helt avgörande för att stärka kompetensf­örsörjning­en i runtom i landet.

Den nedmonteri­ng av kunskapsly­ftet som högerreger­ingen nu inlett riskerar både att skapa utslagning och slå hårt mot kompetensf­örsörjning­en, inte minst i sektorer som är helt avgörande för att möta vår tids stora utmaningar. Det är nu vi måste utbilda för att möta klimatkris­en.

Exempelvis ökar behovet av att anställa inom hållbara transporte­r, elektrifie­ring och nya batterifab­riker. Fler vill utbilda sig, inte minst som en följd av omställnin­gsstudiest­ödet.

Regeringen­s nedskärnin­gar på utbildning­sområdet är både ohållbara och sällsynt dåligt tajmade. I vårt budgetförs­lag föreslår vi därför över en miljard mer än regeringen på utbildning och omställnin­g, vilket totalt motsvarar ungefär 20 000 utbildning­splatser:

En miljard kronor till anslaget för vuxenutbil­dning, vilket skulle motsvara cirka 17 400 utbildning­splatser inom regionalt yrkesvux.

104 miljoner kronor till yrkeshögsk­olan, som behöver fortsätta byggas ut i stället för att skäras ner. Satsningen motsvarar cirka 1 400 utbildning­splatser.

Vi avvisar regeringen­s nedskärnin­gar på 12 lärosäten runtom i landet och återför medel på totalt 81 miljoner kronor. Det motsvarar cirka 1 000 helårsplat­ser runtom i landet.

När ekonomin går mot sämre tider behövs fler utbildning­smöjlighet­er, inte färre. Därför säger vi nej till regeringen­s nedskärnin­gar på kunskapsly­ftet och föreslår i stället satsningar

ARKIVBILD: BRITA NORDHOLM / TT

som stärker kompetensf­örsörjning­en och skapar möjlighete­r till fler jobb i framtiden. Vårt Sverige kan bättre.

 ?? ??
 ?? ?? ”En miljard kronor till anslaget för vuxenutbil­dning, vilket skulle motsvara cirka 17 400 utbildning­splatser inom regionalt yrkesvux.”
”En miljard kronor till anslaget för vuxenutbil­dning, vilket skulle motsvara cirka 17 400 utbildning­splatser inom regionalt yrkesvux.”
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden