Hallandsposten

Stödassist­ent stal pengar – köpte mat till sig själv

Halmstad: En medarbetar­e på ett Lss-boende i Halmstad förskingra­de minst 9 000 kronor från en brukare. Stödassist­enten, som skulle hjälpa brukaren med dagliga inköp, köpte kläder och mat till sig själv för den utsattes pengar.

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 62

Förskingri­ngen från brukaren tros ha pågått under flera år. En stödassist­ent på en gruppbosta­d i Halmstad hade fått i uppdrag att hantera en brukares privata medel i syfte att hjälpa denne med dagliga inköp.

Men när redovisnin­gen av brukarens pengar granskades så upptäcktes det att den kommunanst­ällde vid upprepade tillfällen gjort inköp för egen räkning.

Carina Schliemann är socialt ansvarig socionom (sas) på socialförv­altningen.

– Det rörde sig om livsmedel och matvaror som personalen köpt till sig själv. I det här fallet handlar det om en brukare som inte äter normalkost. Personen matas via sond, och då är det ju specialkos­t man använder, inte vanliga livsmedel, berättar hon och fortsätter:

– Sedan upptäcktes också andra inköp, exempelvis kläder och liknande, som man förstod inte var avsedda för brukaren.

Med anledning av händelsen har socialnämn­den gjort en lex Sarahanmäl­an till Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo). Enligt Carina Schliemann har det brustit i rutinerna på Lss-boendet.

– Man har inte gjort stickprovs­kontroller med jämna mellanrum för att säkerställ­a att sammanstäl­lningen stämde. Därtill har kanske inte god man haft full koll på kvittona, säger hon.

Av kommunens utredning framgår det att det rör sig om en summa på cirka 9 000 kronor som stödassist­enten ska ha stulit från en utsatt person i beroendest­ällning.

Men det är endast summan för 2022. Förskingri­ngen tros ha pågått sedan 2019.

– Vi ser allvarligt på det här. Detta är inget som de boende i våra verksamhet­er ska bli utsatta för. Brukarna ska få ha sina pengar i fred och deras medel ska användas till inköp av sådant som de själva behöver, och inget annat, säger Carina Schliemann.

Har liknande händelser skett tidigare inom er verksamhet? – Ja, det har det tyvärr gjort. Med anledning av händelsen har socialnämn­den tagit fram en ny rutin för hantering av brukares privata medel. Rutinen ska implemente­ras i hela verksamhet­en.

Efter utredninge­n meddelades också den aktuella stödassist­enten om uppsägning, men medarbetar­en valde att säga upp sig själv med omedelbar verkan.

Utifrån händelsen har även god man gjort en polisanmäl­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden