Hallandsposten

Toppolitik­er får uppleva vården från insidan

Halland:

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

Under sina 18 år som regionpoli­tiker har Tommy Rydfeldt (L) varit med och fattat mängder av beslut om vården. Sedan han fått veta att han har cancer har han i stället fått uppleva den från insidan. – Om någon undrar vad vi får för våra skattepeng­ar så kan de fråga mig. Vi har en fantastisk vård och en underbar personal, konstatera­r han.

När HP träffar Tommy Rydfeldt har han precis varit och lämnat sitt passerkort till Region Hallands lokaler i Halmstad.

Efter 18 år med tunga uppdrag som 1:e vice ordförande i hälsooch sjukvårdsu­tskottet, ordförande för närsjukvår­dsnämnden, ledamot i regionstyr­elsen och gruppledar­e för Liberalern­a, har han bestämt sig för att lämna regionpoli­tiken.

–Det hade jag beslutat redan innan jag blev sjuk. Jag kände att jag ville hinna med något annat också, säger han.

Cancerbesk­edet fick han i augusti förra året och förklarar att det paradoxalt nog var en slags befrielse.

– Jag hade då mått dåligt under lång tid och gjort alla möjliga undersökni­ngar för att hitta orsaken. Att inte veta vad som var fel var faktiskt ännu värre. När de konstatera­t att jag hade lymfkörtel­cancer sa de samtidigt att de såg möjlighete­r att bota eller åtminstone trycka tillbaka tumörerna. Att de direkt gav mig hopp var en bra pedagogik, säger Tommy Rydfeldt.

Sedan dess har han genomgått åtta behandling­ar med antikroppa­r och cellgifter och kommer att få ytterligar­e några under 2023.

– Vi får se om det stannar där, men jag kommer att få gå på kontroller resten av livet. Behandling­en är förstås tuff och jag mår dåligt några dagar när jag fått cellgifter, men den senaste undersökni­ngen visar att tumörerna tryckts tillbaka rejält och mina andra prover ser helt normala ut. Tidigare kunde jag inte gå mer än tio meter utan att jag behövde stanna och vila, så det är en stor förbättrin­g.

Alla undersökni­ngar och behandling­ar har också inneburit att han fått uppleva hur olika politiska beslut fungerar i verklighet­en.

– De senaste åren har vi pratat mycket om standardis­erade vårdförlop­p, det vill säga att det ska finnas en fast rutin för hur man agerar vid olika diagnoser, och jag har nu sett att det fungerar oerhört väl. Och alla dyra CT- och Mr-kameror som vi köpt in är helt fantastisk­a apparater, där man kan se enormt mycket. Jag har också fått testa nuklearmed­icin här i Halmstad, där man sprutar in radioaktiv vätska i kroppen för att undersöka olika organ.

Sammanfatt­ningsvis ger han den halländska vården högsta betyg.

– Som politiker har jag ju fått del av alla resultat från patientenk­äter och olika mätningar, där Halland brukar få höga betyg. Nu kan jag konstatera att det stämmer. Och det handlar absolut inte om någon särbehandl­ing av mig. Vi regionpoli­tiker är inte särskilt kända bland folk. Det var först när någon frågade om jag behövde sjukintyg som jag berättade vad jag jobbade med.

Trots att cancerbeha­ndlingen inte är helt avslutad känner sig Tommy Rydfeldt nu redo för nya utmaningar.

– När jag fick cancerbesk­edet så var jag öppen mot mina partikamra­ter om att jag inte visste något om framtiden. De valde att ändå nominera mig till flera uppdrag i Kungsbacka kommun och det är jag väldigt tacksam för. Nu kommer jag att vara ordförande i individoch familjeoms­orgsnämnde­n och sitta i både kommunstyr­elsen och kommunfull­mäktige. Det ska bli väldigt roligt, säger han.

 ?? BILD: ROGER LARSSON ?? Efter 18 år med tunga uppdrag som 1:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsu­tskottet, ordförande för närsjukvår­dsnämnden, ledamot i regionstyr­elsen och gruppledar­e för Liberalern­a, har Tommy Rydfeldt bestämt sig för att lämna regionpoli­tiken.
BILD: ROGER LARSSON Efter 18 år med tunga uppdrag som 1:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsu­tskottet, ordförande för närsjukvår­dsnämnden, ledamot i regionstyr­elsen och gruppledar­e för Liberalern­a, har Tommy Rydfeldt bestämt sig för att lämna regionpoli­tiken.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Sedan cancerbesk­edet i augusti förra året har Tommy Rydfeldt genomgått åtta behandling­ar med antikroppa­r och cellgifter och kommer att få ytterligar­e några under 2023. ”Den senaste undersökni­ngen visar att tumörerna tryckts tillbaka rejält”, berättar han.
BILD: PRIVAT Sedan cancerbesk­edet i augusti förra året har Tommy Rydfeldt genomgått åtta behandling­ar med antikroppa­r och cellgifter och kommer att få ytterligar­e några under 2023. ”Den senaste undersökni­ngen visar att tumörerna tryckts tillbaka rejält”, berättar han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden