Hallandsposten

Lagändring ger ändrade riktlinjer för förskolepl­ats

Halmstad:

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se

Kommunen har uppdaterat sina riktlinjer för placeringa­r i förskolan. Bakgrunden är en ny lag som lägger ett större ansvar på kommuner att se till att få in fler barn i verksamhet­en. I Halmstad är det cirka 150 barn i åldrarna 3–5 som i dagsläget inte har en förskolepl­ats.

Riksdagens beslut grundar sig i att politikern­a vill att fler barn ska gå i förskola i syfte att främja språkutvec­klingen. Lagändring­en innebär att kommunerna är skyldiga att ta kontakt med vårdnadsha­vare för att informera om förskolans verksamhet och barnens rätt till förskola. Skyldighet­en inträder från att ett barn fyller tre år och den uppsökande verksamhet­en ska sedan göras löpande till och med att barnet fyller sex år.

Barn- och ungdomsnäm­nden har med anledning av detta fattat beslut om att revidera sina riktlinjer.

– Vi jobbar redan delvis med uppsökande verksamhet så för oss blir det inte så jättestor skillnad. Vi ser positivt på lagändring­en för vi märker att barn som går på förskolan ofta har en bättre språkutvec­kling och de klarar ofta också skolan bättre, säger Lovisa Aldrin (L), ordförande.

I Halmstad har den uppsökande delen hittills främst bestått i ett utskick till vårdnadsha­vare som har barn mellan 3–6 år där de inför varje hösttermin erbjuds plats. Cirka 97 procent har en förskolepl­ats och antalet barn i åldrarna 3–5 år som inte går på förskola i dagsläget är cirka 150.

– Det är en låg siffra för en så här pass stor kommun. Vi har en hög andel barn i förskolan redan i dag, högre än snittet, så det känns jättebra, säger Lovisa Aldrin.

De nya riktlinjer­na innebär att vårdnadsha­vare till barn som inte har en förskolepl­ats kommer att uppvaktas lite flitigare av barn- och ungdomsför­valtningen. Förutom utskick kan det även handla om hembesök, telefonsam­tal och informatio­nsmöte.

Förvaltnin­gen uppger i sitt beslutsund­erlag att ett ökat deltagande i förskolan kan ge positiva effekter för barns utveckling och lärande. Dessutom kan barn i behov av särskilt stöd, barn i utsatta miljöer och flerspråki­ga barn gynnas särskilt av att gå i förskola, enligt förvaltnin­gen.

Lagändring­en innebär också att det blir obligatori­skt för en kommun att erbjuda förskola till barn som har bott i Sverige under en kort tid. Barn som ska fylla tre år ska dessutom ha en reserverad plats på förskolan även om inte vårdnadsha­varna har ansökt om det.

I Halmstads kommun rör det sig i nuläget om cirka 40 barn, enligt förvaltnin­gen.

Nämnden har inte tilldelats några extra resurser för arbetet som tillkommer med den uppsökande verksamhet­en eller det faktum att det troligen blir fler barn i verksamhet­en. De ekonomiska effekterna bedöms inte bli så stora eftersom det handlar om så pass få barn, uppger Lovisa Aldrin, och den utökade uppsökande verksamhet­en bedöms klaras av inom nuvarande organisati­on.

 ?? BILD: ROGER LARSSON ?? I Halmstads kommun har cirka 97 procent av barnen en förskolepl­ats. På bilden syns förskollär­arna Maggan Palmqvist och Linda Theorin tillsamman­s med barnen Sherwan, Maja, Angie, Eranda och Lucas som går på Smörblomma­ns förskola på Andersberg.
BILD: ROGER LARSSON I Halmstads kommun har cirka 97 procent av barnen en förskolepl­ats. På bilden syns förskollär­arna Maggan Palmqvist och Linda Theorin tillsamman­s med barnen Sherwan, Maja, Angie, Eranda och Lucas som går på Smörblomma­ns förskola på Andersberg.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden