Hallandsposten

Hundratals dansade ut julen i Laholm

Laholm:

- Bild: Roger Larsson rl@hallandspo­sten.se Johan Hammerby jh@hallandspo­sten.se

När laholmarna själva hade sett till att det sattes upp en gran på torget så var det tydligt att de också ville vara med när den togs ner. Under lördagen samlades hundratals på Stortorget för att ta farväl av julsäsonge­n med en sista ringdans.

Det var länge ett stort frågetecke­n kring hur det skulle bli med den offentliga julstämnin­gen i Laholm. Till en början var lamporna släckta och någon gran skulle det inte bli tal om. Kommunen valde så småningom att tända upp i centrum, men något träd skulle inte upp på torget. Då tog Eva Salander i köpmannafö­reningen Attraktiva Laholm tag i saken och skapade en insamling. Responsen och resultatet blev över det förväntade, och en stor gran kom till slut på plats, tack vare skogsägare­n Peter Jakobsson som skänkte den.

Pengar som blev över efter transport, uppsättnin­g och bortforsli­ng kom till användning nu under lördagen. Då var det dags för julgranspl­undring.

Det dukades upp med pepparkako­r, glögg och varm korv.

– Folk har gått förbi här redan på förmiddage­n, berättar initiativt­agaren Eva Salander. De har varit ivriga och undrat: ”Är det dags snart?”

Enligt gammal tradition brukar man dansa ut julen runt tjugondeda­g Knut, som egentligen är först nästa helg.

– Att vi tog det lite tidigare beror på det här med elen, säger Eva Salander. Vi sa att vi vill ju ha en gran på torget, och ha belysning i den, men vi vill heller inte pressa på det här allt för mycket. Därför tog vi det lite tidigare, för att anpassa oss lite till situatione­n. Lite tjuvstart.

– Och tjugondeda­g Knut är kanske många hemma och dansar ut julen, säger Rebecka Wik. Det är alltid bra att ta det en annan dag, när det är offentliga grejer.

Rebecka var den som stod för det musikalisk­a under lördagen.

– Jag blev så glad när jag fick frågan. Jag har ju inte gjort det sedan jag var liten, alltså verkligen dansa ut julen. Jag tyckte det var så kul. Man dansade, tog ner pyntet och åt den sista julmaten. Och sedan var det påsk! Så det är väldigt nostalgisk­t för mig.

Det var uppenbarli­gen fler som hade samma tankar kring evenemange­t. Leif Persson från Veinge hade tagit med sig barnbarnen Ella, Olle och Meja.

– Det är så trevligt, säger Leif. Det är vad vi behöver när det är mörkt och dystert. Vi får det här i stället för solen. Och nåt sånt här vill man inte missa, när det är så mycket folk.

Han är glad att det till slut blev lite julstämnin­g i staden, tack vare Attraktiva Laholm.

– Det är så skönt att höra att de är så aktiva, det är väldigt bra.

Några som har tagit sig lite längre ifrån är två göteborgar­e med juliga granhattar: Maria Folgart och Mikael, med det passande efternamne­t Halland.

– Vi hälsar på vänner här, säger Mikael. De berättade att detta hade hållit på redan för 50 år sedan, så vi tyckte att det lät roligt att gå hit.

– Det är så mysigt i Laholm, säger Maria.

Hon berättar att de själva brukade ha julgranspl­undring när när barnen var små. Hur det skulle bli med dansen verkade de båda dock vara lite oense om.

– Självklart! säger Maria.

– Nja, vi får se, blev Mikaels svar. – Det är kul med dans, säger Maria. Efter att först ha sjungit några låtar på egen hand lät Rebecka Wik besökarna bilda ringar runt granen. Rebecka sjöng klassiska sånger som ”Mormors lilla kråka”, ”Karusellen” och ”Björnen sover”, där hon själv fick starta som björn. Hundratals var med och dansade i flera led. Dock bara en av två granhattar...

 ?? ?? Under lördagen dansades julen ut på Stortorget i Laholm. Hundratals samlades och bildade flera ringar runt granen när det vankades julsånger och ringdans.
Under lördagen dansades julen ut på Stortorget i Laholm. Hundratals samlades och bildade flera ringar runt granen när det vankades julsånger och ringdans.
 ?? ?? Rebecka Wik sjöng först några egna jullåtar medan gästerna fick lite glögg och pepparkako­r. Därefter ledde Rebecka ringdansen. I bakgrunden står initiativt­agaren Eva Salander.
Rebecka Wik sjöng först några egna jullåtar medan gästerna fick lite glögg och pepparkako­r. Därefter ledde Rebecka ringdansen. I bakgrunden står initiativt­agaren Eva Salander.
 ?? BILD: ROGER LARSSON ?? Leif Persson från Veinge har tagit med sig barnbarnen Ella, Olle och Meja.
BILD: ROGER LARSSON Leif Persson från Veinge har tagit med sig barnbarnen Ella, Olle och Meja.
 ?? ?? Göteborgar­na Mikael Halland och Maria Folgart hälsar på vänner i Laholm, och passade därför på att ta sig in till torget.
Göteborgar­na Mikael Halland och Maria Folgart hälsar på vänner i Laholm, och passade därför på att ta sig in till torget.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden