Hallandsposten

Så ska Europas säkraste byggbransc­h bli ännu säkrare 2023

- Martin Endunge, arbetsmilj­örådgivare Byggföreta­gen Syd

Arbetsplat­solyckor. ”Man klämdes fast på byggarbets­plats”, ”Föll från ställning” och ”Träffades av träbalkar”. Det är tre fruktansvä­rda rubriker kopplade till byggbransc­hen från året som gått. Under 2023 krävs att alla arbetsgiva­re kavlar upp ärmarna och ökar takten i arbetet för en olycksfri byggbransc­h.

2000-talet har inneburit stora förbättrin­gar av arbetsmilj­ön i byggbransc­hen. Den arbetsrela­terade ohälsan i byggsektor­n har minskat påtagligt. Anmälninga­r av arbetssjuk­domar minskar och antalet arbetsolyc­kor sjunker. De som jobbar i branschen har färre sjukdagar och bättre psykosocia­l arbetsmilj­ö än genomsnitt­et för svenskt arbetsliv. Faktum är att Sverige i en internatio­nell jämförelse i dag tillhör de länder som har lägst olycksfall­sfrekvens och lägst antal omkomna i arbetsolyc­kor, enligt Eurostats statistik över byggverksa­mhet i Europa.

Framstegen inom arbetsmilj­ö beror främst på ansvarstag­ande företag som engagerar sig i frågan. Men det är också en följd av Byggföreta­gens systematis­ka arbete för en säkrare arbetsmilj­ö. Våra arbetsmilj­örådgivare ger kontinuerl­igt råd och stöd till medlemsför­etag. Sedan 2021 är säkerhetsu­tbildning obligatori­sk vid alla byggen där våra medlemsför­etag driver verksamhet. I Byggbransc­hens Säkerhetsp­ark kan man reflektera och diskutera kring vanliga riskmiljöe­r.

Under 2023 fortsätter Byggföreta­gens arbete för en tryggare och säkrare byggbransc­h. Ska byggbransc­hen kunna trycka ned olyckssiff­rorna än mer krävs ett brett engagemang:

Företagen måste fortsätta engagera sig i arbetsmilj­ön och involvera sina medarbetar­e i arbetet för att stärka säkerhetsa­rbetet.

Här finns gott om goda exempel att inspireras av.

Arbetsmilj­överket måste göra fler inspektion­er och kontroller för att säkerställ­a arbetsmilj­öarbetet på byggarbets­platserna.

Beställare i alla led måste ställa uppföljnin­gsbara arbetsmilj­ökrav på de entreprenö­rer som anlitas.

Arbetsgiva­ren har ansvaret för arbetsmilj­ön. Men allt arbetsmilj­öarbete kräver samverkan mellan parterna ute på arbetsplat­serna. Därför vill vi också se fackförbun­dens skyddsombu­d som en viktig resurs i arbetsmilj­öarbetet. Dessa skall självklart ges förutsättn­ingar

BILD: TOMAS ONEBORG/SVD/TT

att vara delaktiga i arbetet mot en nollvision.

Alla vi som jobbar och kämpar med arbetsmilj­öfrågor önskar att 2023 blir ett år då vi tar nya steg mot nollvision­en. Ett år där vi alla bryr oss om varandra, säger till om något är fel, klappar varandra på axeln när man har gjort något bra, bryr sig om kollegan och jobbar mer säkert än dagen innan. Vi är inte nöjda förrän byggbransc­hen är fri från olyckor.

 ?? ?? Under 2023 fortsätter Byggföreta­gens arbete för en tryggare och säkrare byggbransc­h, skriver Martin Endunge.
Under 2023 fortsätter Byggföreta­gens arbete för en tryggare och säkrare byggbransc­h, skriver Martin Endunge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden