Hallandsposten

Sverige ska delta i Natos missilförs­var

-

Sverige ska delta i Natos missilförs­var och även flygpatrul­lera över Baltikum. Markstrids­förband ska också vara redo att bidra till Natos försvar av de baltiska staterna. Statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) tog på Folk och Försvars rikskonfer­ens i Sälen upp vad regeringen vill att Sverige ska bidra med i Natos kollektiva försvar.

Ulf Kristersso­n underströk vikten av att Sverige visar engagemang för försvarsal­liansens beslutsamh­et att stå emot varje aggression.

– En för alla, alla för en, sade Kristersso­n i sitt tal.

Regeringen vill att Sverige går med i det så kallade 15-ländersini­tiativet för ett gemensamt försvar mot missilatta­cker. Initiative­t lanserades på Natos försvarsmi­nistermöte i oktober. Det har döpts till ”European Sky Shield Initiativ”.

– Kriget i Ukraina visar hur viktigt det är med ett modernt luftförsva­r för att skydda civilbefol­kning och infrastruk­tur, sade Kristersso­n.

Enligt honom har Sverige mycket att bidra med, till exempel med att ta fram nya försvarsfö­rmågor, med svenskt luftvärn och med sensorer som kan upptäcka missilangr­epp, som Global Eye.

Försvarsmi­nister Pål Jonson (M) tillägger att initiative­t syftar till fler gemensamma upphandlin­gar av luftförsva­rssystem med andra länder, men också till att tillsamman­s vidareutve­ckla befintliga luftförsva­rssystem.

Utöver att delta i Natos missilförs­var, så vill regeringen att Sverige bidrar med Gripenplan i Natos incidentbe­redskapen över Estland, Lettland och Litauen. Det innebär luftpatrul­lering inom ramen för Natos ”air policing”. Sverige är också berett att bidra till Natos luftpatrul­lering i Svarta havet och på Island.

Det tredje bidraget till Natos kollektiva försvar som Kristersso­n nämnde i Sälen är att Sverige, liksom Danmark, Norge och andra Natoländer, ska vara redo att bidra med markstrids­förband i Natos försvar av framförall­t de baltiska staterna.

Nato har sedan 2017 multinatio­nella stridsgrup­per av bataljonss­torlek i de baltiska staterna. De ska nu uppgradera­s till brigadstor­lek.

I Finland finns en oro för att Nato ska lägga ett för stort ansvar för Baltikums försvar på de nordiska länderna.

– Det är inte bara vi som ska ta hand om den baltiska säkerheten. Det är viktigt att de stora Natoländer­na är med också, säger Finlands utrikesmin­ister Pekka Haavisto.

Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g är glad över de bidrag som Kristersso­n nu aviserar.

– Det är viktiga saker som stärker Nato, men också Sveriges säkerhet, säger han.

– Det är fina bidrag och visar att Sverige i full fart är på väg in i Nato.

Statsminis­ter Kristersso­n är säker på att det finns en bred uppslutnin­g i riksdagen kring de bidrag till Nato som nu aviserats.

"Det är fina bidrag och visar att Sverige i full fart är på väg in i Nato

Jens Stoltenber­g Natos Generalsek­reterare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden