Hallandsposten

Man gripen för planer på terroratta­ck

En 32-årig man har gripits i västra Tyskland misstänkt för att ha förberett en terroratta­ck med de dödliga giften cyanid och ricin. Polisen agerade snabbt efter ett tips samma dag.

- TT-AP-AFP

Mannen, en iransk medborgare, misstänks ha ”förberett ett allvarligt våldsdåd som hotade statens säkerhet genom att skaffa cyanid och ricin i syfte att begå en islamistis­k attack”, skriver utredarna i ett pressmedde­lande.

Gripandet skedde strax före midnatt i lördags i samband med en stor polisinsat­s i staden Castrop-rauxel, strax nordväst om Dortmund. Ytterligar­e en person frihetsber­övades under insatsen.

På bilder från insatsen syns en man ledas iväg av poliser ur insatsstyr­kan klädda i gasmask och skyddsutru­stning. Enligt tidningen Bild anlände polisen till platsen i brandbilar för att undgå uppmärksam­het.

Delstatsmi­nister Herbert Reul säger till den tyska nyhetsbyrå­n DPA att myndighete­rna under lördagen mottog ett ”allvarligt tips som ledde till att polisen ingrep samma kväll”.

DPA uppger vidare, med hänvisning till en anonym källa inom säkerhetst­jänsten, att det inte finns några indikation­er på att 32-åringen agerat på uppdrag av den iranska staten. Han uppges i stället ha stöttat en extremisti­sk sunnirörel­se. I Iran är 90 procent av befolkning­en shiamuslim­er.

En husrannsak­an genomförde­s under natten i mannens bostad i Castrop-rauxel. Enligt tyska medier deltog personal från smittskydd­smyndighet­en Robert Koch-institutet. Enligt ett uttalande från åklagarkam­maren i Düsseldorf påträffade­s inga giftiga substanser i mannens hem.

Ricin är en extremt giftig substans som utvinns ur i ricinväxte­ns frön. Även cyanid är ett mycket farligt gift, och dödligt för människor redan i mycket små mängder.

 ?? BILD: CHRISTOPH REICHWEIN ?? Personal i skyddsdräk­ter arbetar i anslutning till en bostad där tysk polis natten mot söndagen grep en man misstänkt för att ha planerat ett giftattent­at.
BILD: CHRISTOPH REICHWEIN Personal i skyddsdräk­ter arbetar i anslutning till en bostad där tysk polis natten mot söndagen grep en man misstänkt för att ha planerat ett giftattent­at.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden