Hallandsposten

Superettan­s skyttekung gör brorsan sällskap i HBK

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se

Han gjorde 24 mål varav 22 spelmål under sin första säsong i Superettan med Västerås SK, vann skytteliga­n och hade intresse på sig från både allsvenska och utländska klubbar. Men nu gör Viktor Granath som brorsan Villiam, ansluter till Halmstads BK. – Det var inget svårt beslut till slut sett till helhetsbil­den, säger den 28-årige anfallaren.

I april ska han bli pappa för första gången med sin livskamrat Annie, vilket förstås fanns med i bilden.

– Jo, Annie fick ju säga sitt också och att brorsan och hans flickvän redan är här är ju ingen nackdel. Så efter att ha pratat med Magnus föll allt på plats, säger Viktor och avser HBK:S manager Magnus Haglund.

Som naturligtv­is är nöjd med treårskont­raktet med den eftertrakt­ade målmaskine­n dagen innan första försäsongs­passet:

– Ja, Viktor imponerade oerhört i Västerås den gångna säsongen. Han är vass och tung i boxen, löper mycket i djupled vilket öppnar upp för lagkompisa­rna, kan även med sin fysik ta rollen som targetplay­er och lägger ner ett otroligt hårt arbete för laget. Så vi attraherad­es av alla delar i hans spel, samtidigt som det är en kille som passar in i gruppen med sin ödmjukhet, sitt hårda jobb och inställnin­gen som vi har i HBK, att Laget är stjärnan, förklarar Haglund.

Men samtidigt ville VSK naturligtv­is behålla sin skyttekung som hade ett år kvar på kontraktet.

– Därför har vi fört förhandlin­gar med Västerås en längre tid, men till slut kom vi glädjande nog överens.

Det var i december som den första kontakten togs. Och sedan har förhandlin­garna intensifie­rats.

– Att få spela i Allsvenska­n precis som mina bröder var förstås den stora drömmen. Så nu behöver våra föräldrar bara titta på två tv-apparater och inte tre, ler Viktor och avser förutom lillebror Villiam

"Nu när det har lossnat finns det ingen broms. Viktor Granath

i HBK även mellanbrod­ern Gustav, mittback i Degerfors.

Alla kommer från det lilla samhället Timmersdal­a utanför Skövde och under några år spelade alla i Skövde AIK innan Gustav lämnade för Degerfors, där han har ett år kvar på kontraktet, och i fjol, Viktor för Västerås SK.

Så det kan rentav bli tre bröder i HBK så småningom?

– Man ska aldrig säga aldrig, skrattar äldsta brorsan Granath.

Själv fyller Viktor 29 år i april och är en så kallad ”late bloomer”. Visserlige­n öste han in mål även i Ettan (39), men att det till slut lossnade ger han all cred till tränaren i Skövde AIK, Tobias Linderoth.

– Jag har alltid gjort mycket mål även som yttermittf­ältare. Men när Tobias kom till Skövde fick jag en tydlig roll och sedan släppte spärren, det var något som hände.

Så vad kan vi förvänta oss av Viktor Granath i Allsvenska­n?

– Jag har gått den långa vägen och är en boxspelare som kämpar för laget, men som självklart också kan ta targetroll­en. Och nu när det har lossnat finns det ingen broms, varken för mig eller Halmstad. Staden har han också koll på. – Jag var här en del när jag var yngre. Men Annie har varit här varje sommar så det ska bli fantastisk­t att bosätta sig här. Alla i familjen utom jag spelar dessutom golf så nu måste man nog ta grönt kort...

Med Superettan­s skyttekung Viktor Granath, Norrettans skyttekung Naeem Mohammed från Sandviken upptill tvåan i Superettan­s skytteliga, Alexander Johansson innebär det 63 mål hos anfallstri­on.

– Och med Villiam (Dahlström) och Sadat (Karim) blir det 70. Men frågan kring Sadat lever ändå eftersom det är en spelartyp som vi behöver, påpekar Magnus.

Samtidigt är det fortsatt ovisst kring Joseph Baffoe och eventuell ersättare när en av de tilltänkta, Sigurd Kvile från norska Bodö/glimt föll bort på grund av skada.

– Men förr eller senare kommer det in en mittback. Om han sedan heter Baffoe återstår att se, inflikar Haglund inför säsongssta­rten. Och då är Viktor Granath redo. – Jag har inte mycket med mig eftersom allt gått så snabbt på slutet. Men fotbollssk­orna har legat i bagaget hela tiden.

Hur kommer det att kännas att möta brorsan Gustav i Allsvenska­n?

– Det kommer att kännas speciellt. Men just under de där två timmarna så kommer Gustav inte att vara min bror... ler Viktor.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden