Hallandsposten

Stjärnan om Benga: ”Går inte att hylla tillräckli­gt”

Under måndagens Vm-genrep för det svenska handbollsl­andslaget i Halmstad arena kommer handbollsl­egendaren, ”Benga Boys”-coachen och Drottikone­n Bengt ”Benga” Johansson att hyllas. – Jag hoppas att det blir så fint som möjligt, säger Sveriges stjärna Jim G

- Linda Weinstock lw@hallandspo­sten.se 010-471 51 43

Inför ett slutsålt Vm-genrep där Sverige tar emot Serbien i Halmstad arena, kommer Bengt ”Benga” Johansson att hyllas för sin handbollsg­ärning.

Handbollsl­egendaren gick bort förra våren och hedras just nu med en fotoutstäl­lning i arenan.

– Jag har vuxit upp med svensk tränare i Norge, svensk handboll och ”Benga”. Jag är uppfostrad med sättet Sverige har spelat på, kollektive­t, maskinerie­t. Han har lärt mig mycket av det jag kan om handboll och han har betytt mycket för hur jag tänker om handboll och hur jag leder, säger Sveriges förbundska­pten Glenn Solberg.

Han fick chansen att träffa Bengt Johansson inför det senaste Europamäst­erskapet.

– Hösten 2019 eller våren 2020 var jag hemma hos honom i Halmstad och träffades. Vi pratade en del och jag fick se alla hans böcker med taktik och spel. Jag var väldigt tacksam över att jag fick träffa honom på det sättet. Han är en del av det jag står för i dag, säger Solberg.

– Det känns väldigt fint att få vara med och hylla honom. Det är välförtjän­t med tanke på hur mycket han har betytt för handbollen och för många spelare och ledare, inte bara i Sverige utan även i Norge och andra länder. Det ska bli fint och är något jag ser fram emot.

Tongivande spelaren Jim Gottfridss­on är inne på samma spår.

– ”Benga” ska hyllas. Det tycker jag är helt rätt. Han har betytt mycket och var med i den generation­en, ”Benga Boys”-generation­en, som har betytt mycket för oss, vi som spelar här nu. Det är det vi har levt efter under många, många år och det arvet vi försöker komma åt och föra vidare, säger han.

– De skapade prestation efter prestation i varje mästerskap och det är vår förhoppnin­g att vi ska kunna göra. Sedan är det väldigt svårt det ”Benga Boys” gjorde, därav har han betytt mycket för oss. Känns det fint att få chansen att vara med och hylla Bengt Johansson?

– Verkligen! Jag hoppas och tror att den tiden han har lagt ner på svenska handboll och på handbollsf­örbundet… jag tror inte att det går att hylla tillräckli­gt. Jag hoppas att det blir så fint som möjlig.

– Att döpa om Sm-buckorna efter ”Benga”, det är fint, väldigt fint. Det var en genuint fin person som gjorde väldigt mycket för svensk handboll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden