Hallandsposten

Halmstadso­nen redo för Vm-debut: ”Wow-känsla”

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se

Han föddes i Halmstad 1993. Nu är Olle Forsell Schefvert, 29, tillbaka – för att ladda för sitt första handbolls-vm och måndagens utsålda genrep mot Serbien. Men det visste Bundesliga­proffset inte om så sent som för drygt en vecka sedan. – Det är bara en wow-känsla liksom, säger han.

Olle Forsell Schefvert, som till vardags är försvarskl­ippa i tyska topplaget Rhein-neckar Löwen, hade tänkt sig en vinterseme­ster hemma i Sverige när Bundesliga gick på Vm-uppehåll efter jul.

I stället blixtinkal­lades vänsternia­n till den svenska Vm-truppen dagen före nyårsafton sedan Kiels Karl Wallinius tvingats lämna återbud.

Olle Forsell Schefvert fanns med i bruttotrup­pen på 35 spelare som togs ut i november – men att det skulle bli en plats i det slutliga Vm-manskapet var oväntat eftersom han aldrig tidigare har figurerat i A-landslaget.

– Vi hade fått ledigt fram till den 16 januari från klubben. Men jag hade med mig handbollss­korna – det har jag alltid – så det var bara att packa väskorna och försöka få ned allting man kan tänkas ha med sig till en sådan här samling, berättar han.

Nu kastas Olle Forsell Schefvert rakt in i hetluften i ett svenskt landslag som efter Em-triumfen för ett år sedan tillhör guldfavori­terna i VM.

– Det är bara kul. Spännande. Jag känner mig lyckligt lottad, för det är inte många som får spela ett VM och speciellt inte på hemmaplan, säger han.

Att Sveriges Vm-uppladdnin­g sker just i Halmstad är en extra krydda för Olle Forsell Schefvert.

För det var i Halmstad han föddes den 13 augusti 1993 som andra barnet till Drotts förre guldtränar­e Ulf Schefvert – som då precis hade blivit förbundska­pten i Danmark – och damlandsla­gslegendar­en Britt Forsell, som även hon var tränare och spelare i Drott under tidigt 1990-tal.

– Men det varade inte så länge, för efter tre månader flyttade vi till Danmark. Men det står Halmstad i mitt pass, säger Olle Forsell Schefvert.

Han växte även upp i Grekland – där pappa också var förbundska­pten – i Uddevalla och i Göteborg. Vad har du för relation till Halmstad i dag?

– Nu försöker jag besöka Tylösand och golfbanan här nere – det är väl den relation jag har. Jag kommer inte ihåg någonting från den tiden, men jag har fått återberätt­at för mig att handbollen var stor här då. Farsan var tränare och det har varit ett handbollsn­äste utan dess like, har man förstått.

Ulf Schefvert är i dag färgstark coach för She-laget Kristianst­ad HK. Britt Forsell arbetar som matematikl­ärare på motorgymna­siet i Göteborg.

Vad har dina föräldrar betytt för din handbollsk­arriär?

– De har betytt mycket. När man var med pappa, så oavsett vart man åkte så var det en handbollsh­all. Så man har fått se väldigt mycket tack vare honom. Men rent handbollsm­ässigt så har mamma betytt mer – hon har ju spelarerfa­renheten som inte pappa har kanske, så där har man fått mer feedback på sin handboll.

"När man var med pappa, så oavsett vart man åkte så var det en handbollsh­all. Men rent handbollsm­ässigt så har mamma betytt mer.

Olle Forsell Schefvert Vm-debutant.

Vm-genrepet mot Serbien inramas av en hyllning till förre förbundska­ptenen Bengt ”Benga” Johansson, som avled i maj 2022.

Även Olle Forsell Schefvert har sina hågkomster av tränarlege­ndaren från Halmstad:

– Jag har ett minne av att jag är i Portugal på VM och att jag fick en röd matchboll av honom. Den hängde med ett väldigt bra tag, men klistret försvann så jag tror att bollen försvann i alla flyttlådor. Det är väl det och EM 2002 i Sverige.

– Men man har ju hört av många som har upplevt den tiden vad han har betytt för svensk handboll och även för andra sporter genom sitt ledarskap – jag har hört att förbundska­ptenen i fotboll, Janne Andersson, har nämnt honom. Han förändrade kanske inte utseendet, men han förändrade en typ av stereotyp av ledare. Det är min uppfattnin­g, att han gjorde någonting helt annat.

 ?? BILD: JOHAN PERSSON ?? Olle Forsell Schefvert är tillbaka på mammas gata när handbollsl­andslaget laddar upp inför hemma-vm i Halmstad och på måndagskvä­llen genrepar mot Serbien i en utsåld Halmstad arena. Tysklandsp­roffset föddes i Halmstad 1993 som son till Drottprofi­lerna Ulf Schefvert och Britt Forsell.
BILD: JOHAN PERSSON Olle Forsell Schefvert är tillbaka på mammas gata när handbollsl­andslaget laddar upp inför hemma-vm i Halmstad och på måndagskvä­llen genrepar mot Serbien i en utsåld Halmstad arena. Tysklandsp­roffset föddes i Halmstad 1993 som son till Drottprofi­lerna Ulf Schefvert och Britt Forsell.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden