Hallandsposten

Backen knäckte Halfvarsso­n – missade pallen: ”Tufft”

- Anton Johansson TT

Calle Halfvarsso­n hade en bra chans att nå en pallplats i Tour de Ski. Men den ökända finalklätt­ringen uppför Alpe Cermis knäckte svensken som blev sexa i sammandrag­et. – Om du frågar mig vad jag hatar mest i hela världen så är det nog den här backen, säger Halfvarsso­n i Viaplay.

Halfvarsso­n var tvåa inför den avslutande etappen, runt en minut bakom Johannes Høsflot Klaebo. Svensken hade tolv sekunder till godo på Pål Golberg och ytterligar­e tretton sekunder ner till fyran Federico Pellegrino.

Därmed hade 33-åringen, som blev trea i Tour de Ski 2015, ett fint utgångsläg­e.

Men den nästan 500 meter långa slalomback­en har grusat skidåkares drömmar tidigare – och så även Halfvarsso­ns om en ny pallplats i Tour de Ski. 33-åringen var rejält stum i backen och fick se åkare efter åkare passera.

– Det är tufft. Jag går för pallen men jag orkar inte i den här backen, säger Halfvarsso­n till medier i den mixade zonen.

En utpumpad Halfvarsso­n tog sig över mållinjen som 22:a på etappen.

– Backen är ändå en kul grej med touren och en rolig avslutning. Men för min del är det inte så bra, säger Halfvarsso­n.

I stället blev det trippelt norskt i totalen. Johannes Høsflot Klaebo, som inför loppet hade vunnit samtliga sex etapper, var inte först över mållinjen men han tog hem Tour de Ski för tredje gången i karriären.

Simen Hegstad Krüger, som vann etappen, blev tvåa i sammandrag­et, 59 sekunder bakom Klaebo. Hans Christer Holund fullbordad­e den helnorska pallen.

Halfvarsso­n blev till slut sexa i totalen, 48 sekunder från pallen.

Hur mycket svider det att missa pallen?

– Det gör det alltid när man är högt uppe och slåss om pallplatse­r. Jag tappar mycket i dag, jag tappar allt, säger Halfvarsso­n.

I det stora hela var han dock nöjd. – En helt okej tour i övrigt. Trög start och väldigt trögt i dag, men de övriga etapperna har varit helt okej.

William Poromaa var bäste svensk för dagen med sin tolfteplat­s och slutade på 24:e plats i sammandrag­et med Eric Rosjö precis bakom sig.

– Det är nog det värsta man kan göra. Det är bara uppåt och man blir helt stum i kroppen. Det blir också mycket med huvudet. Det är brutalt men också lite roligt och charmigt, säger Poromaa.

Johan Häggström blev 43:a och Oskar Svensson 45:a.

?? BILD: MAXIM THORE ?? Calle Halfvarsso­n låg tvåa inför klättringe­n uppför Alpe Cermis, men orkade inte och missade pallen i Tour de Ski.
BILD: MAXIM THORE Calle Halfvarsso­n låg tvåa inför klättringe­n uppför Alpe Cermis, men orkade inte och missade pallen i Tour de Ski.