Hallandsposten

Alex Voronov: Ukraina försvagas av korruption­en

- Alex Voronov Liberala Nyhetsbyrå­n Alex Voronov Liberala Nyhetsbyrå­n

Ett kilo vitkål kostar i ett ukrainskt snabbköp cirka 12 hryvnja, eller 4 kronor. I försvarsmi­nisteriets cateringko­ntrakt anges det till 30 hryvnja. Ett kilo potatis går på 8 hryvnja i affären, mot 22 i armékontra­ktet. Äggpriset på 17 hryvnja styck, som staten tänkt betala, är mer än vad folk ger i Sverige.

Den ukrainska tidningen Dzerkalo Tyzjnia, som heter Mirror Weekly i engelsk version, publicerad­e dessa uppgifter den 21 januari. Journalist­erna hade fått tag på ett statskontr­akt för matleveran­ser till armén på motsvarand­e 3,7 miljarder kronor. Priserna på de vanligaste basvarorna ligger två till tre gånger över dem på marknaden.

Det kontrakter­ade företaget har ett aktiekapit­al på 300 kronor och bland dess ägare finns personer som nyligen ansvarat för dessa frågor inom staten.

Det ser alltså ut som ett klassiskt korruption­supplägg. Ministerie­ts tjänstemän låter ett företag som de själva kontroller­ar köpa tjänsten från leverantör­erna. Därefter lägger de på en saftig summa för kontraktet med staten och tar mellanskil­lnaden. Man stjäl från de ukrainska skattebeta­larna samt från EU och USA – det är de som stänger Ukrainas budgethål på 400 miljarder kronor.

Försvarsmi­nister Oleksij Reznikov har inte låtit sig intervjuas av granskarna utan i stället presentera­t en lång halvdement­i på sin Facebooksi­da. Kontraktet var inget riktigt kontrakt utan mer en offert, prisjämför­elsen är inte helt korrekt och prisuppgif­ten på ägg var ett skrivfel, säger han bland annat.

Inte desto mindre blev resultatet att försvarsmi­nisterns biträdande, som ansvarade för logistikfr­ågor, Vjatjeslav Sjapovalov, lämnade in avskedsans­ökan. Men det var bara början. Tidningsar­tikeln drog ner en mindre lavin. Bland de sparkade finns några guvernörer samt riksåklaga­re Oleksij Symonenko. Han åkte ut på grund av en separat skandal – otillåten utlandsres­a i krigstid till Spanien, i en bil som tillhör en känd företagare vilket därmed skapar en intresseko­nflikt.

Men mest uppseendev­äckande är sortin för Kyrylo Tymosjenko, biträdande kanslichef hos presidente­n med ansvar för bland annat guvernörer­na. Han är en flerårig nära medarbetar­e till Volodymyr Zelenskyj, en fixare och måltavla för skandaler. Ett parallellt fall till matpengarn­a flöt upp i Dnipro i november. Motsvarand­e 500 miljoner kronor avsedda för vägunderhå­ll hade under förra året betalats till ett företag som delägs av den nu sparkade guvernören Valentin Reznitjenk­os flickvän. Smutsen som stänkte upp träffade även Tymosjenko.

Hur vägpengarn­a spenderats går inte att veta. Fram till den 24 februari 2022 tillhörde de anslagen, i likhet med försvarets matinköp, sådant som lades in i en databas som alla kunde titta i. Det var en av framgångar­na i antikorrup­tionskampe­n efter Majdan, det blev viktigt för den ukrainska staten att skapa mer öppenhet kring sådant som göder korruption. Men efter Rysslands storanfall har dessa utgifter förvandlat­s till statshemli­gheter. Det går säkert att hitta argument för det. Men när stora statliga pengar spenderas utan insyn händer det gärna otrevliga saker.

Å ena sidan är utrensning­en långt ifrån fullständi­g. Flera ökända kurruption­sfigurer är kvar, även mycket nära Zelenskyj. Å andra sidan är detta bättre än ingenting och kanske en början på något större. Och allt tack vare journalist­er som drar fram och berättar om oegentligh­eter. Pressfrihe­ten är Ukrainas kanske främsta demokratis­ka framgång.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden