Hallandsposten

Nu tar Region Halland bort spärr för icke-hallänning­ar

Halland:

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

Redan för ett år sedan riktade Justitieom­budsmannen kritik mot Region Halland för att man stängt den digitala vaccinatio­nsbokninge­n för icke-hallänning­ar. Först nu har politikern­a bestämt sig för att upphäva beslutet. – Ärligt talat så trodde jag inte det gällde längre, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyr­elsens ordförande.

Det var i april 2021 som Region Hallands politiker fattade det kontrovers­iella beslutet att lägga in en spärr i det digitala bokningssy­stemet för covidvacci­nation så att bara hallänning­ar kunde komma åt tjänsten.

Detta efter att framför allt boende i Västra Götaland upptäckt att Halland kommit längre i sin covidvacci­nation och öppnat bokningen för 65–70-åringar, medan man i grannlänen fortfarand­e enbart vaccinerad­e 70-plussare.

Följden blev att Västra Götalännin­gar lade beslag på en tredjedel av vaccinatio­nstiderna, samtidigt som Halland fick vaccindose­r utifrån invånarant­alet i länet.

Halland visade sig senare vara det län i Sverige som drabbats i särklass hårdast av så kallad vaccinturi­sm.

De icke-hallänning­ar som stoppades av spärren reagerade dock starkt och bara ett par dagar efter politikern­as beslut anmälde en göteborgar­e Region Halland till Justitieom­budsmannen. Han hävdade bland annat att alla ska ges vård på lika villkor, oavsett var man är bosatt, och hänvisade till hälsooch sjukvårdsl­agen.

Regionpoli­tikerna menade i sin tur att de inte alls bröt mot lagen, eftersom det fortfarand­e var möjligt att ringa och boka en tid i Halland, och att man bara erbjudit hallänning­arna ytterligar­e ett sätt att boka id.

När Chefsjo i januari 2022 granskat ärendet landade han i att Region Halland inte kunde undgå kritik eftersom man prioritera­t sina egna invånare, vilket strider mot lagen. Samtidigt uttryckte han förståelse för de problem som uppstått i Halland och menade att det kunde finnas anledning att se över vilka bestämmels­er som ska gälla under en pandemi.

Men först nu, ett år senare, har

Lyssna på eller där poddar finns. alltså politikern­a i hälso- och sjukvårdsu­tskottet bestämt sig för att ta bort spärren i bokningssy­stemet för icke-hallänning­ar. Beslutet motiveras med att det nu finns gott om vaccin och att tilldelnin­gen inte längre sker utifrån befolkning­smängd i respektive region.

– Jag blev själv förvånad över att det gamla beslutet fortfarand­e gällde.

Eftersom det var ett politiskt beslut så behövde det också upphävas politiskt. Det har vi nu gjort, men jag ångrar inte att vi fattade det. Hade vi inte gjort det så hade det påverkat smittläget i Halland, säger Mikaela Waltersson.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? BILD: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? Region Halland har inte haft någon brådska med att upphäva det kontrovers­iella beslut som hindrat icke-hallänning­ar från att boka covidvacci­nation digitalt. Ett år efter att JO riktade kritik tas spärren nu bort.
BILD: ANNIKA KARLBOM/ARKIV Region Halland har inte haft någon brådska med att upphäva det kontrovers­iella beslut som hindrat icke-hallänning­ar från att boka covidvacci­nation digitalt. Ett år efter att JO riktade kritik tas spärren nu bort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden