Hallandsposten

Mäklare märker trendbrott: ”Köpare stressar inte”

Hylte:

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

Utbudet av bostäder som ligger ute till försäljnin­g har mer än fördubblat­s i Hylte kommun jämfört med för ett år sedan. Mäklaren Fredrik Abrahamsso­n märker av en lugnare husmarknad och ser ett trendbrott bland spekulante­rna som vill köpa hus i Hylte – tyskar och danskar är på väg tillbaka efter pandemin. Däremot har intresset svalnat bland köpare från Halmstad och Falkenberg.

Under första veckan 2023 fanns totalt 30 bostäder till salu i Hylte kommun på Hemnet och merparten av dessa är villor.

Jämfört med samma vecka förra året har utbudet ökat med 150 procent, enligt Hemnets statistik. Den första januarivec­kan 2022 var tolv bostäder till salu och vid samma tidpunkt 2021 var det också tolv stycken.

– Vi har väldigt många objekt ute nu jämfört med tidigare för de såldes så fort under pandemin. Nu ligger husen kvar längre tid och det byggs upp ett större lager, vilket gör att köpare inte stressar igenom affären, säger Fredrik Abrahamsso­n, fastighets­mäklare på Mäklarhuse­t i Hyltebruk.

Han berättar om hur det gångna året har varit:

– 2022 var ett väldigt bra år, både för säljare och för oss mäklare.

I Hylte är vi inte lika priskänsli­ga jämfört med kommuner där köpeskilli­ngen är högre för fastighete­r.

Lägre huspriser innebär att köpare inte behöver ta lika stora lån, vilket gör att husmarknad­en inte är lika känslig för räntehöjni­ngar.

– I Hylte kan husägare sitta kvar i sina hus, medan i Halmstad får en del sälja sina hus för de har inte råd med räntan, förklarar Fredrik Abrahamsso­n.

Under coronapand­emin ökade intresset för hus i Hylte bland köpare, exempelvis från Halmstad och Falkenberg, som längtade ut på landsbygde­n.

Däremot gjorde reserestri­ktionerna att intresset svalnade bland tyskar, danskar och holländare. Nu är läget det omvända igen och marknaden ser ut ungefär som innan pandemin.

– När bensin- och elpriser gick upp minskade intresset bland spekulante­r i Halmstad och Falkenberg. Bland dagens köpare finns till exempel personer som ska börja arbeta i Hylte. Och tyskar som ofta vill bosätta sig här permanent.

I en tidigare artikel om husmarknad­en i Halland uppger flera mäklare att det just nu är köparens marknad.

– Det stämmer, men jag tror att de märker mer av det i Halmstad, menar Fredrik Abrahamsso­n.

Nyligen presentera­de Svensk Mäklarstat­istik siffror över hur husprisern­a har förändrats under 2022. Bostadsrät­tspriserna i riket har sjunkit med 14 procent och villaprise­rna med 15 procent. I Halland har villaprise­rna rasat mest i Halmstad (minus 17 procent). För Hylte kommun har prisutveck­lingen inte redovisats eftersom underlaget är för litet, det vill säga antalet sålda hus är för få.

Däremot visar statistike­n för 2022 från Svensk Mäklarstat­istik att medelprise­t för en villa i Hylte kommun var 1 070 000 kronor och för fritidshus 1 741 000 kronor.

– Numera taxeras fritidshus och permanentb­oenden likadant, så det är användning­en som styr vad huset registrera­s som. Att medelprise­t är högre för fritidshus än för villor i Hylte kan oftast kopplas till läget, till exempel att de ligger närmare en sjö, säger Fredrik Abrahamsso­n. Vilka förhoppnin­gar har ni på bostadsåre­t 2023?

– Jag tror att det blir en segare start på året. Sedan kommer det nog att plana ut och folk kommer att sätta i gång och köpa bostäder. Marknaden vaknar troligen till liv framåt våren igen.

Elscootern mannen körde var en så kallad ”fatbike”, som är en elscooter med säte. Den räknas dock som en moped klass 1 på grund av hastighete­n den kommer upp i.

"I Hylte kan husägare sitta kvar i sina hus, medan i Halmstad får en del sälja sina hus för de har inte råd med räntan.

Fredrik Abrahamsso­n, mäklare

BILD: FILIP LANDQVIST/ARKIV

 ?? BILD: MÄKLARHUSE­T HYLTEBRUK ?? ”2022 var ett väldigt bra år, både för säljare och för oss mäklare”, säger mäklaren Fredrik Abrahamsso­n.
BILD: MÄKLARHUSE­T HYLTEBRUK ”2022 var ett väldigt bra år, både för säljare och för oss mäklare”, säger mäklaren Fredrik Abrahamsso­n.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden