Hallandsposten

27-åring körde elscooter som gick i 47 knyck – åtalas

Hylte: Han står redan åtalad för blåljussab­otage. Nu åtalas en 27-årig Hyltebo även för att ha kört en elscooter – både onykter och utan körkort.

- Pierre Carlsson pica@hallandspo­sten.se 010-471 5122

27-åringens nya trubbel med rättvisan handlar om en kväll under hösten, när han stoppades efter en färd på en elscooter, även kallad en ”fatbike”.

Polisen hade först fått syn på en man som färdades på en sådan elscooter som de ville stanna, men föraren undkom genom att köra mellan buskar och bostadshus.

Polisen fick dock syn på elscooter och förare igen och kunde stoppa personen som körde. I sina PM om händelsen skriver flera poliser att mannen körde vårdslöst och utan hjälm.

En teknisk undersökni­ng gjordes av fordonet, vilket visade att scootern kunde komma upp i så höga hastighete­r som 47,3 kilometer i timmen. På grund av det anses fordonet vara jämförbart med en moped klass 1. Det innebär att det krävs minst Am-körkort för att få köra fordonet, vilket 27-åringen saknar.

Därför åtalas mannen nu vid Halmstads tingsrätt för olovlig körning. Eftersom han var påverkad av narkotika när han framförde scootern åtalas han även för rattfyller­i.

Polisen hittade också en kniv på mannen samt narkotika i form av cannabis, varpå 27-åringen också åtalas för brott mot knivlagen och ringa narkotikab­rott.

Hyltebon nekar till alla brott utom narkotikai­nnehav. Han menar att han inte kört scootern utan att han bara suttit på den och att polisen då trott att det var han som tidigare hade kört den.

Hyltebon åtalades under hösten för en incident under sommaren där han ska ha slagit mot en polisbil och sedan ryckt upp en dörr så att hans kompis kunde ta sig ut ur bilen. Redan den gången var elscootrar och elsparkcyk­lar inblandade, då personen som polisen tagit in i bilen för förhör hade färdats på en scooter medan den nu på nytt åtalade hade använt sig av en elsparkcyk­el under händelsen. Dom i det målet har inte fallit ännu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden