Hallandsposten

Länsstyrel­sen sätter stopp för husbygge på åker

Våxtorp: Kommunen sade ja till ett nytt hus ute på en åker. Men grannens överklagan­de sänkte byggplaner­na. Plötsligt kom nämligen frågan om jordbruksm­ark upp på bordet.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Ett par i 40-årsåldern ville bygga ett boningshus och en komplement­byggnad på en åkerlapp utanför Våxtorp.

Till en början gick det bra med planerna. Våren 2022 gav Laholms kommun ett positivt förhandsbe­sked och i oktober beviljade kommunen även bygglov.

Men en granne lade in ett klagomål. Han motsatte sig inte byggnation­en som sådan, men hade noterat att placeringe­n av byggnadern­a var annorlunda i bygglovssk­issen, jämfört med hur det hade sett ut i förhandsbe­skedet.

Anledninge­n till den ändrade placeringe­n var att husen inte skulle kollidera med en ny avloppsled­ning som grävts över den aktuella åkern. Men därmed bröts också ett villkor som kommunen ställt upp: byggnadern­a skulle placeras precis så som de var inritade från början.

Saken gick vidare till länsstyrel­sen, som stoppade bygget i november. Nu har myndighete­n beslutat att upphäva bygglovet helt och hållet.

Länsstyrel­sen tar i sitt beslut fasta på att byggnadern­a flyttats 25 meter på kartbilder­na. De ”skiljer sig för mycket”, anser myndighete­n.

Efter att ha klargjort den saken tar länsstyrel­sen nästa steg. Man prövar inte bara husens placering, utan bygglovet i sin helhet.

Därmed kommer frågan om brukningsv­ärd jordbruksm­ark in i spelet. Den klagande grannen har benämnt åkern som ”prima jordbruksm­ark”.

Länsstyrel­sen är inne på samma spår. Myndighete­n fastslår att parets husbygge inte är något väsentligt samhällsän­damål, och att samhället har ett större intresse av att bevara åkermarken. Marken har brukats i närtid och fått jordbrukss­töd, konstatera­r länsstyrel­sen.

Kommunen borde därför enligt länsstyrel­sens mening aldrig ha beviljat bygglov. Man har ”inte haft fog för sitt beslut”, skriver länsstyrel­sen.

Myndighete­n river upp byggloven för bostadshus­et respektive komplement­byggnaden i två likalydand­e beslut. Sista ordet är kanske inte sagt ändå. Saken kan överklagas till mark- och miljödomst­olen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden