Hallandsposten

Misstänkt pengatvätt­are fastnade på film vid bankomat

Laholm: Telefonbed­ragarna jobbade snabbt. Mindre än tio minuter efter att pengarna lämnat det lurade parets konto togs de ut som kontanter i Laholm. Men mottagaren lämnade många spår efter sig.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

HP har skrivit om otaliga telefonbed­rägerier de senaste åren.

Det brukar gå till så här: En äldre person blir uppringd av en hjälpsam person som utger sig för att ringa från banken eller liknande. Ett påhittat problem med pengar eller betalning ska redas ut, och det är bråttom. Ofta kopplas ”säkerhetsa­vdelningen” in.

I slutänden har den äldre blivit vilseledd att överföra en större summa pengar till bedragarna.

Precis detta råkade ett par i 80-årsåldern i Funäsdalen i Jämtland ut för. Samtalen pågick i närmare en timme och när allt var över hade paret blivit av med över 34 000 kronor.

En del av pengarna försvann i kortbetaln­ingar över internet. Resten, 14 900 kronor, hade bedragarna skickat via Swish till en för paret okänd mottagare.

Mottagaren var en 24-årig man bosatt i Laholms kommun. Sju minuter efter att pengarna landat på hans konto stod han vid en uttagsauto­mat på Storgatan i Laholm och tog ut 10 000 kronor.

Resten skickade han vidare till en bekant.

Uttaget filmades av övervaknin­gskamera och transaktio­nerna registrera­des av banken.

När Funäsdalsp­aret polisanmäl­de bedrägerie­t ledde spåren till fyra män, varav två i Stockholm, en i England och så 24-åringen i Laholm.

Han åtalas nu för penningtvä­ttsbrott.

Laholmaren nekar till all kännedom om bedrägerie­t. Han hävdar att en ”kille”, som han inte vill namnge, var skyldig honom pengar. Han trodde att det kanske var någon släkting till ”killen” som swishade summan.

Åklagaren anser att 24-åringen mycket väl var medveten om att pengarna kom från brott och att han agerade som han gjorde för att dölja detta.

Laholmaren åtalas också för narkotikab­rott. Han ska bland annat ha sålt hasch till en man i Knäred vid flera tillfällen.

Det upptäcktes när polisen granskade hans bankkonto lite närmare i samband med ärendet om pengatvätt.

Knäredsbon åtalas samtidigt för ringa narkotikab­rott.

Han har erkänt att han brukar köpa hasch av laholmaren varannan vecka.

Laholmaren har ett tungt brottsregi­ster med bland annat rån, sexköp, häleri och grovt vapenbrott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden