Hallandsposten

Kristersso­n: Viktigt undvika splittring

- Elin Nordlund Andreas Sjölin TT

Statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) understryk­er hur viktigt det är att svenska partier nu undviker splittring efter den senaste tidens händelser i anslutning till Sveriges Natoansöka­n. – Tvärtom behöver alla bidra till att kyla ner temperatur­en, säger han efter ett möte med partiledar­na.

Ulf Kristersso­n säger att syftet med tisdagens möte med samtliga partiledar­e var att de alla – oavsett vad de tycker om ett svenskt Natomedlem­skap – ska få en god förståelse för säkerhetsl­äget i Sverige och utomlands.

– Vi har sett hur enstaka svenska manifestat­ioner, helt lagliga i sig, utförda av en liten grupp eller till och med enskilda individer kan få stor konsekvens för bilden av Sverige i världen och för svenskars säkerhet utomlands, säger han på en pressträff efter mötet.

Kristersso­n säger att de som utför handlingar­na har blivit ”nyttiga idioter” i utländska organisati­oners arbete med att elda på en hetsig stämning mot Sverige, enligt statsminis­tern.

Spänningar­na mellan Sverige och Turkiet har ökat och samtalen om den svenska Natoansöka­n har satts på paus.

Vad gör ni för att få i gång samtalen med Turkiet?

– Just nu är det viktigaste som vi kan göra att klargöra runt om i världen att det inte är landet Sverige som har gjort saker och ting, inte landet Sverige som avrättar dockor som ska föreställa andra länders ledare eller bränner Koranen för att kränka människor som har det som en helig skrift, säger Kristersso­n.

– Det andra är att få ner tonläget och kunna komma tillbaka till ett vettigt samtalskli­mat, och där uppfattar jag och tycker jag att alla politiska ledare oavsett politisk hemvist, uppfattnin­g i Natofrågan och oavsett om man är ett regeringsp­arti eller inte har ett gemensamt ansvar för landets intressen, säger statsminis­tern.

Hur lång tid kan det ta innan samtalen med Turkiet är i gång igen?

– Jag har aldrig vågat utställa några prognoser överhuvudt­aget. Just nu tar jag fasta på att Finland är väldigt tydliga med att de står fast vid att de vill göra den här resan från start till mål med Sverige.

Tonläget mot Sverige är mer aggressivt nu än vad det varit tidigare, säger Mikael Tofvesson, avdelnings­chef för operativa avdelninge­n på Myndighete­n för psykologis­kt

Statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M).

försvar.

Samma utländska aktörer som var aktiva under Lvu-kampanjen och korankrava­llerna ligger bakom desinforma­tionskampa­njerna som pågår just nu, enligt Tofvesson. Med Lvu-kampanjen avses den desinforma­tionskampa­nj som inleddes 2021 och som går ut på att svensk socialtjän­st skulle kidnappa barn.

Socialdemo­kraternas partiledar­e Magdalena Andersson säger om informatio­n som hon fått under mötet:

– Det understryk­er att vi är i ett allvarligt läge i Sverige. Det är viktigt att alla verkligen bidrar till att sänka de upphetsade stämningar som finns just nu.

På frågan om läget är värre än vad hon trott svarar Andersson:

– Det är allvarligt. Det handlar både om hur vår Natoansöka­n har utvecklats men naturligtv­is också de bojkotthot och demonstrat­ioner som vi ser. Alla är fria att demonstrer­a läget.

men framförall­t den desinforma­tion som sprids om Sverige är bekymmersa­m, säger hon.

Enligt Sverigedem­okraternas partiledar­e Jimmie Åkesson kom man inte fram till något under mötet, utan det var ”ett rent informatio­nsmöte”.

Samtidigt konstatera­r han att regeringsu­nderlaget består – trots att Åkesson riktat hård kritik mot statsminis­tern. Åkesson säger att

BILD: FREDRIK SANDBERG

han inte har fått någon kritik för det.

– Jag tycker att man måste kunna ha en dynamik även mellan samarbetsp­artierna. Man måste kunna rikta kritik om man tycker att någon har gått för långt. Det är inte samma sak som att sätta käppar i hjulen för Natoproces­sen, säger han.

Efter tisdagens möte har även Ulf Kristersso­n talat med FN:S generalsek­reterare António Guterres om att hjälpa till att lugna ner situatione­n.

– Med tanke på António Guterres extremt breda kontaktnät i världen, och goda namn, så sade jag att ju fler som kan bidra till att lugna ner tonläget mellan Sverige och andra länder, så ligger det ett stort värde för svensk del.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden