Hallandsposten

Finland har sista ordet om sitt Natomedlem­skap

Turkiets president Erdogan hotar att bara godkänna Finland som Natomedlem. Men Turkiet avgör inte ensamt det finländska medlemskap­et – Finland har sista ordet.

- Anja Haglund TT

– Turkiets medgivande är en nödvändig faktor. Men det är inte tillräckli­gt. Det krävs också att Finland själv fattar ett beslut, säger Jacob Westberg, docent i krigsveten­skap på Försvarshö­gskolan.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hävdade i ett tal i helgen att Sverige kommer att bli ”chockerat” om Turkiet väljer att godkänna Finland men inte Sverige som medlem i försvarsal­liansen.

Men ett godkännand­e från det turkiska parlamente­t innebär inte att Finland automatisk­t blir medlem.

– Ansökarlan­det ska självt behandla och godkänna anslutning­sprotokoll­en. I Finlands fall handlar det både om riksdagen och presidente­n. Efter det skickas anslutning­sprotokoll­et in till förvaring i Washington, säger Jacob Westberg.

Först då blir landet formellt medlem av Nato.

Redan i somras, vid toppmötet i Madrid, fattade Nato det politiska beslutet att Sverige och Finland ska bli medlemmar. Men fortfarand­e väntar de båda länderna på ett godkännand­e av Turkiets och Ungerns parlament.

Finlands president Sauli Niinistö uppger att man klargjort för Turkiet att avsikten fortsatt är att gå med i Nato tillsamman­s med Sverige.

Den finländska regeringen har samtidigt redan startat sin nationella process. Propositio­nen om Natoanslut­ning behandlas just nu i riksdagen, enligt svenska UD.

Skulle Turkiet gå vidare och enbart ge sitt medgivande till Finlands ansökan kommer dock Nato att agera, säger Westberg.

– Generalsek­reterare Jens Stoltenber­g och andra representa­nter från Nato kommer i så fall naturligtv­is att komma med rekommenda­tioner.

Försvarsal­liansen har gjort det tydligt att man vill att Sverige och Finland blir medlemmar samtidigt, framhåller han.

– För Natos del är det krångligt att planera runt Sverige. Sverige är en väldigt viktig pusselbit i den gemensamma försvarspl­aneringen i Östersjöom­rådet.

Och Natos ord väger tungt.

– Får man från finsk sida starka signaler från Nato att alliansen helst ser att man väntar in Sverige är det troligt att Finland går på den linjen, säger Jacob Westberg.

BILD: HENRIK MONTGOMERY

Det finns flera hållpunkte­r vid vilka den finländska Natoansöka­n skulle kunna stanna i väntan på Sveriges, enligt UD. Till exempel att den inte läggs fram för omröstning i den finska riksdagen, att president Niinistö avvaktar med sitt godkännand­e eller att man väntar med att skicka in anslutning­sprotokoll­et till USA.

Trots sina hårda ord har president

Erdogan ännu inte lämnat över förslaget om Finlands Natoansöka­n till det turkiska parlamente­t.

– Just nu är det osannolikt att något händer före det turkiska valet i maj, säger Jacob Westberg.

Efter valet lär också de amerikansk­a påtrycknin­garna mot Turkiet om att godkänna båda länderna öka kraftigt, tror han.

Skulle ett godkännand­e för svensk del ändå dröja, är det inte omöjligt att Finland överväger att gå vidare på egen hand. Något Finlands utrikesmin­ister Pekka Haavisto gav uttryck för i en intervju förra veckan.

– Drar det här ut väldigt länge, inte bara månader utan kanske till och med år, ser man nog i Finland att landets säkerhet gynnas av ett Natomedlem­skap, säger Jacob Westberg.

– Det alternativ­et tror jag man rankar före ett långsiktig­t utanförska­p för båda länderna.

 ?? ?? Statsminis­ter Ulf Kristersso­n mötte tidigare i år Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Ankara. Arkivbild.
Statsminis­ter Ulf Kristersso­n mötte tidigare i år Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Ankara. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden